Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislavský kraj

Čakaniu pri prihlasovaní áut na Kopčianskej bude možno koniec

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Žiadosti občanov rieši na Kopčianskej 23 pracovníkov, ktorí každý týždeň vybavia približne 1000 ľudí. Na jednu časenku je však možné vybaviť až päť úkonov.

Bratislava 5. apríla (TASR) – Hodinám čakania na Kopčianskej 84 pri vybavovaní záležitostí spojených s evidenciou motorových vozidiel bude možno koniec.

Ministerstvo vnútra SR totiž uvažuje, že presťahuje toto pracovisko Krajského dopravného inšpektorátu (KDI) policajného riaditeľstva v Bratislave do objektu bývalých vojenských kasární vo Vajnoroch. Či presťahovanie vyrieši problém s dlhým čakaním, ešte nie je isté.

"Šesť pracovných hodín som strávil čakaním na inšpektoráte na bratislavskej Kopčianskej ulici. Skončil sa mi lízing a potreboval som prepísať auto na seba. Podarilo sa mi to už na tretí raz! Prvýkrát ma ani za celý deň nestihli vybaviť, druhý raz som šancu prepásol, keď som si úplne vyhladovaný na chvíľu odskočil pre obed," napísal na Facebooku známy spisovateľ Michal Hvorecký. Podobné skúsenosti má pritom mnoho ľudí.

Podľa polície je hlavným problémom nedostatočná kapacita priestorov, ktoré nedovoľujú vytvorenie nových stránkových pracovísk na vybavovanie občanov, teda takzvaných okienok. "Žiadatelia o vykonanie úkonov súvisiacich s evidenciou vozidiel sú vybavovaní počas stránkových dní a hodín priebežne, pokiaľ možno v čo najkratšom čase," tvrdí bratislavská policajná hovorkyňa Karina Považanová. Do pozornosti dala aj rozšírenie stránkových hodín tak, aby bolo možné vybaviť čo najviac ľudí. Žiadosti občanov rieši na Kopčianskej 23 pracovníkov, ktorí každý týždeň vybavia približne 1000 ľudí. Na jednu časenku je však možné vybaviť až päť úkonov.

Okrem pracoviska evidencie motorových vozidiel z Kopčianskej, by sa do Vajnôr mohlo presťahovať aj nehodové oddelenie KDI. Podľa Dany Pohlodovej z ministerstva vnútra sa stavebné úpravy na administratívnej budove bývalých kasární začali ešte v roku 2010, vlani opravovali strechu. "Priestory v súčasnom stave je potrebné z hľadiska hygienického dispozične upraviť, nakoľko nevyhovujú novým požiadavkám na verejné budovy v zmysle platných právnych predpisov," dodala. Podľa informácií TASR by sa počet pracovísk na vybavovanie občanov vo Vajnoroch mal v porovnaní s Kopčianskou zvýšiť.

Pracovisko na Kopčianskej je jediné v Bratislave, na ktorom vybavujú žiadosti súvisiace s evidenciou vozidiel. Len vlani vybavili prihlásenie takmer 26.000 vozidiel, z toho je necelých 22.000 osobných áut. V porovnaní ostatnými krajskými mestami je to niekoľkonásobne viac. Napríklad v Košiciach zaevidovali len 4300 vozidiel a v ďalších mestách ešte menej. Podľa polície je dôvodom aj fakt, že importéri vozidiel sídlia zväčšia v hlavnom meste, rovnako ako množstvo úradov, firiem či autobazárov. V minuloročnej štatistike počtu zmien držby vozidiel je Bratislava na čele s takmer 38.000 zmenami, nasledujú Košice s 13.600 zmenami. V hlavnom meste je tiež najviac zaregistrovaných vozidiel (320.000).

Tipy, ako sa vyhnúť niekoľkohodinovému čakaniu na vybavenie na KDI, je možné nájsť na internete alebo sa opýtať známych. "Oplatí sa prísť tak o hodinu skôr ako otvoria, potom nemusíš čakať," hovorí zo svojich skúseností jeden mladý muž. Rady sa totiž často začínajú tvoriť ešte pred začiatkom stránkových hodín.