Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Bratislavský kraj

Na nádvorie Starej radnice umiestnia klavír, hrať na ňom môže každý

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Bauman

Ako prvá si na ňom zahrá speváčka Mária Čírová.

Bratislava 14. marca (TASR) – Na nádvorie Starej radnice v Bratislave umiestnia na budúci týždeň klavír. Od utorka (18.3.) si na ňom môže zahrať ktokoľvek, kto pôjde okolo. Pri radnici bude stáť mesiac, potom ho na leto premiestnia na Ventúrsku ulicu.

"Chceme urobiť niečo zaujímavé pre Bratislavu, chceme ukázať, ako jeden klavír môže zmeniť atmosféru ulice," povedal pre TASR manažér projektu Sokratov inštitút Ján Markoš z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

O to, že klavír niekto môže ukradnúť, Markoš nemá strach. Vysvetľuje, že nádvorie radnice sa po 18.00 h zatvára a počas dňa naňho budú dohliadať zamestnanci bratislavského mestského múzea. "Sú tam aj kamery a klavír váži asi 250 kilogramov, nie je teda úplne jednoduché ho odcudziť. Nie je tiež najnovší. Ak sa pokazí, nebude to veľká tragédia," dodal. Ani v Prahe, kde piana umiestnil kaviarnik Ondřej Kobza, nemali podľa neho skúsenosť, že by si ich niekto odniesol.

Po mesiaci na nádvorí radnice klavír presunú na Ventúrsku ulicu, blízko rohu Zelenej ulice. Živica sa dohodla s prevádzkou Kontakt, pred ktorou minulé leto stál aj kontajner, ktorý mal byť detským ihriskom. "Oslovili sme niekoľko kaviarní, táto prejavila záujem a majú tiež skúsenosť s aktivizmom na uliciach," dodal Markuš. Na Ventúrskej ulici by mal byť celé leto a ak sa nepokazí, možno aj počas budúceho leta.

V utorok si na klavíri zahrá speváčka Mária Čírová. Centrum totiž chystá jeho krst, ktorý sa uskutoční o 15.00 h na nádvorí. Podobný projekt už s úspechom podľa Markuša skúšali v iných európskych metropolách, ako je Londýn, Paríž či Praha.