Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislava má nový systém vymáhania nedoplatkov na miestnych daniach

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Znížia sa tým zároveň aj náklady na exekúcie, preto bude môcť mesto vymáhať aj nižšie nedoplatky.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Hlavné mesto Bratislava zavádza nový systém vymáhania nedoplatkov. Ako jedno z prvých miest na Slovensku pristupuje k systému elektronických daňových exekúcií. Cieľom je podľa magistrátu, aby tí, ktorí poctivo platia miestne dane, nedoplácali na tých, ktorí sa ich plateniu vyhýbajú. S vymáhaním nedoplatkov začne mesto v najbližších dňoch.

"Doba, za ktorú bolo možné doteraz zablokovať účet dlžníka, bola od vzniku právoplatného exekučného titulu približne šesť týždňov. Odteraz sa budeme baviť v ideálnych prípadoch o niekoľkých minútach, čo vymáhanie nedoplatkov výrazne zefektívni," zhodnotil hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Znížia sa tým zároveň aj náklady na exekúcie, preto bude môcť mesto vymáhať aj nižšie nedoplatky. "Doteraz totiž iba náklady na poštovné pri vymáhaní dlhu od jedného dlžníka boli cca 40 eur," priblížil Bubla s tým, že mesto by takto podľa odhadov mohlo oproti aktuálnemu stavu získať ročne navyše o 0,5 – 1 milióna eur.

Magistrát preto vyzýva občanov, aby si v prípade, že si nevyzdvihli doručené zásielky, či už na pošte alebo v svojich elektronických schránkach, skontrolovali, či nemajú voči hlavnému mestu podlžnosti a vyhli sa exekúcii na účtoch. Ak si potrebujú overiť, že nemajú na miestnych daniach nedoplatky, môžu kontaktovať oddelenie miestnych daní na spoločnom telefónnom čísle +421 259 356 111. Urobiť tak môžu aj priamo na webových stránkach, či už v súvislosti s daňou z nehnuteľnosti fyzických a právnických osôb, daňou za užívanie verejného priestranstva, daňou za ubytovanie alebo v súvislosti s komunálnym odpadom a drobným stavebným odpadom.