Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Bratislavský kraj

P. FREŠO: Ak padne Schengen, doplatia na to regióny, najmä prihraničné

Pavol Frešo Foto: Archív SDKÚ-DS

Bratislavský župan poukázal na možné riziká súvisiace s destabilizáciou bezpečnostnej situácie v Európe.

Bratislava 21. októbra (Teraz.sk) - Na seminári Európskeho výboru regiónov v Madride, ktorého hlavnou témou bola Výmena skúseností a prezentácia úspešných regionálnych projektov financovaných z EÚ, predstavil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo fungujúce projekty v regióne.

"Cyklomost slobody je jedným z najlepších príkladov prínosov schengenského systému. Ak by tento systém jedného dňa padol, rozvoj regiónov by sa zastavil. Najviac by na to doplatili prihraničné regióny, ktoré majú spoločné projekty, ako napríklad Bratislavský kraj a Dolné Rakúsko," uviedol Frešo.

Keďže hranice Bratislavského samosprávneho kraja sú zároveň hranicami s dvoma krajinami, majú investičné projekty v bratislavskej župe aj národný význam. "Preto je voľný pohyb osôb, tovarov a služieb pre nás životne dôležitý," zdôraznil župan.

K najvýznamnejším projektom na území kraja radí Cyklomost slobody, ktorý spája Slovensko s Rakúskom, rekonštrukciu bratislavského Starého mosta, ktorý zároveň zavedie električkovú trať do Petržalky, ale aj spustenie Bratislavskej integrovanej dopravy.