Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Bratislavský kraj

VIDEO: DROBA: Sľub je záväzok zodpovednosti za tvár a prosperitu kraja

Na snímke nový župan BSK Juraj Droba odchádza z ustanovujúceho zasadnutia Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja v historickej budove parlamentu na Župnom námestí v Bratislave 4. decembra 2017. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa neho je jeho povinnosťou i povinnosťou nových krajských poslancov robiť veci lepšie, lebo ľudia očakávajú viditeľnejšie výsledky.

Bratislava 4. decembra (TASR) – Zložený sľub sa stáva záväzkom zodpovednosti za tvár a prosperitu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na ďalších päť rokov. Vo svojom príhovore po zložení sľubu to v pondelok uviedol nový predseda BSK Juraj Droba (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska). Podľa neho je jeho povinnosťou i povinnosťou nových krajských poslancov robiť veci lepšie, lebo ľudia očakávajú viditeľnejšie výsledky, ale je zároveň pripravený nadviazať na všetko dobré, s čím prišlo bývalé vedenie kraja.

"Dnešným dňom sa to pre nás začína. Odhodlanie máme a je v nás potenciál. Treba si vyhrnúť rukávy a pustiť sa s chuťou do práce," zdôraznil Droba. Venovať sa je podľa neho potrebné viacerým oblastiam v kompetencii kraja, ako doprave, zdravotníctvu, sociálnym veciam, životnému prostrediu, školstvu, kultúre, športu, ale tiež regionálnemu rozvoju. Taktiež je potrebné otvoriť Úrad BSK obyvateľom kraja.

"Ľudia tu nie sú pre nás, ale my sme tu pre nich. A nie je to len Bratislava a mestské časti, ale aj okresy Malacky, Pezinok a Senec musia byť pre nás rovnako dôležité ako Bratislava alebo jej mestské časti," zdôraznil Droba. Ten si pondelkovým dňom podľa vlastných slov vyzlieka zelené stranícke tričko a je pripravený pracovať pre všetkých obyvateľov kraja. A to bez ohľadu na to, či sú konzervatívci, alebo liberáli, či sú Slováci, Maďari, alebo inej národnosti a tiež bez ohľadu na to, či ich predkovia sú z tohto regiónu, alebo sa presťahovali do kraja za prácou alebo štúdiom.

Sľub okrem nového predsedu BSK zložilo aj 49 poslancov z 50-členného bratislavského krajského zastupiteľstva. "Sľubujem na svoju česť a svedomie, že budem riadne plniť svoje povinnosti, ochraňovať záujmy Bratislavského samosprávneho kraja, dodržiavať Ústavu SR, ústavné zákony, zákony a ústavno-právne predpisy a pri výkone funkcie poslanca ich budem uplatňovať podľa najlepšieho vedomia a svedomia," zložili prítomní poslanci sľub. Spečatili ho svojím podpisom a podaním ruky predsedovi BSK Drobovi. Slávnostného ceremoniálu sa nezúčastnila poslankyňa Mária Kisková, ktorá je na zahraničnej pracovnej ceste.



Odchádzajúci predseda kraja Pavol Frešo sa poďakoval poslancom doterajšieho bratislavského krajského zastupiteľstva za ich prácu, ktorú v predchádzajúcom volebnom období vykonali. Novému vedeniu kraja a novým členom poslaneckého zboru zároveň zaželal, aby sa im spoločnými silami podarilo posunúť Bratislavský kraj a aby sa lepšie darilo napĺňať predstavy a sľuby.

V Zastupiteľstve BSK bude nasledujúcich päť rokov 50 poslancov, oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu stúpol ich počet o šesť. V Zastupiteľstve BSK bude 34 poslancov zastupovať Bratislavu, šesť okres Malacky a po piatich poslancoch budú mať okresy Pezinok a Senec. Polovicu zastupiteľstva tvoria nezávislí kandidáti, 17 poslancov sa dostalo do zastupiteľstva s podporou koalície SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska, ďalších šesť ako kandidáti koalície Most-Híd, Smer-SD, SKOK – Európski liberálni demokrati, SZ, SDKÚ-DS a Starostovia a nezávislí kandidáti. V zastupiteľstve bude i kandidát Nezávislého fóra a strany Doma dobre. Vekový priemer poslancov je 45,5 roka, štvrtinu poslancov tvoria ženy.



O zložení krajského poslaneckého zboru rozhodli voliči prostredníctvom 176.100 platných hlasovacích lístkov, ktoré počas volieb do VÚC odovzdali v 569 volebných miestnostiach 24 volebných obvodov BSK. O voľbe predsedu BSK rozhodlo 180.490 platných hlasovacích lístkov. Kandidáta pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska) Juraja Drobu podporilo 36.864 voličov, získal tak 20,42 percenta hlasov.

Noví i staronoví poslanci veria v konštruktívnu prácu


Bez politikárčenia, zato s konštruktívnym "ťahom na bránu", ktorý prispeje k riešeniu problémov a výziev v Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK). Takto si prácu 50-členného Zastupiteľstva BSK v nasledujúcich piatich rokoch predstavujú tí, ktorí budú pokračovať vo svojom mandáte z predchádzajúceho obdobia, i nováčikovia v krajskom parlamente.

"Myslím si, že nás čaká veľa práce, a verím, že zastupiteľstvo aj veľa práce urobí," uviedol pred zložením pondelkového sľubu na ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva BSK vôbec najmladší poslanec v novozvolenom parlamente, Mikuláš Krippel, zvolený ako kandidát pravicovej koalície SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska v bratislavských Podunajských Biskupiciach. Prioritne sa chce venovať témam sociálnych vecí, školstva a dopravy.

K téme zdravotníctva bude mať zasa blízko Juraj Štekláč, ktorý sa do Zastupiteľstve BSK dostal ako nezávislý poslanec za bratislavskú Dúbravku. "Je potrebné sa aj s predsedom kraja porozprávať o týchto témach, určiť si spoločné priority a čo najskôr ich začať presadzovať," deklaroval Štekláč.

Staronovým poslancom BSK, ktorý však v predchádzajúcom období v zastupiteľstve nebol, je starosta Petržalky Vladimír Bajan. V minulosti pôsobil nielen ako krajský poslanec, v roku 2005-2009 bol predsedom VÚC. V nasledujúcom období chce na pôde krajského zastupiteľstva rozvíjať tému reformy verejnej správy. "Bude potrebná diskusia o tom, ako je potrebné nastaviť samosprávu v našom kraji, ktorého súčasťou je hlavné mesto. Priznávam, že mojou osobnou ambíciou je prispieť k tomu, aby sme o päť rokov volili primátora alebo župana, ale nie oboch," prezradil TASR Bajan, ktorý pozitívne vníma i zvýšený počet starostov a primátorov v zastupiteľstve.

Stotožňuje sa s tým i primátor Pezinka Oliver Solga. "Práve starostovia a primátori vedia veľmi jasne pomenovať problémy vo svojich samosprávach i to, ako pri tom môže pomôcť samosprávny kraj,“ ozrejmil. Verí, že aj pri novom zložení zastupiteľstva, kde je polovica nezávislých poslancov, dokáže krajský parlament i pri názorových odlišnostiach konštruktívne spolupracovať. "Dúfam, že sa nebudeme dohadovať, ale riešiť problémy hlavného mesta a tzv. vidieckych okresov,“ uviedol Solga.

Vo svojom poslaneckom mandáte bude pokračovať aj starosta Šenkvíc Peter Fitz. V predchádzajúcom volebnom období bol jediným úspešným kandidátom Smeru-SD. V aktuálnom volebnom období je jedným zo šiestich zvolených kandidátov za koalíciu Most-Híd, Smer-SD, SKOK – Európski liberálni demokrati, SZ, SDKÚ-DS a Starostovia a nezávislí kandidáti. Podľa vlastných slov to však nie je dôvod, aby sa v zastupiteľstve cítil komfortnejšie. "Je to o práci, nie je to o komforte. Máme pred sebou päť rokov tvrdej práce a verím, že dotiahneme rozumné projekty do konca," povedal pre TASR.

V Zastupiteľstve BSK bude nasledujúcich päť rokov 50 poslancov, oproti predchádzajúcemu volebnému obdobiu stúpol ich počet o šesť. V Zastupiteľstve BSK bude 34 poslancov zastupovať Bratislavu, šesť okres Malacky a po piatich poslancoch budú mať okresy Pezinok a Senec. Polovicu zastupiteľstva tvoria nezávislí kandidáti, 17 poslancov sa dostalo do zastupiteľstva s podporou koalície SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska, ďalších šesť ako kandidáti koalície Most-Híd, Smer-SD, SKOK – Európski liberálni demokrati, SZ, SDKÚ-DS a Starostovia a nezávislí kandidáti. V zastupiteľstve bude i kandidát Nezávislého fóra a strany Doma dobre. Vekový priemer poslancov je 45,5 roka, štvrtinu poslancov tvoria ženy.

O zložení krajského poslaneckého zboru rozhodli voliči prostredníctvom 176.100 platných hlasovacích lístkov, ktoré počas volieb do VÚC (4.11.) odovzdali v 569 volebných miestnostiach 24 volebných obvodov BSK. O voľbe predsedu BSK rozhodlo 180.490 platných hlasovacích lístkov. Kandidáta pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska) Juraja Drobu podporilo 36.864 voličov, získal tak 20,42 percenta hlasov.

Riaditeľom Úradu BSK bude Marián Viskupič


Riaditeľom Úradu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) bude Marián Viskupič. Nový predseda BSK Juraj Droba to oznámil na pondelkovom brífingu po skončení ustanovujúceho Zastupiteľstva BSK v historickej budove Národnej rady SR.

Viskupiča označil Droba za svojho kľúčového človeka. "Má nespochybniteľný antikorupčný kredit z minulosti zo svojho pôsobenia na ministerstve obrany, kde jednak vyhadzoval skorumpovaných ľudí a jednak dohliadal na to, aby sa obstarávalo čo najefektívnejšie," povedal nový predseda BSK. Rovnako na Úrad BSK, konkrétne do vedenia odboru investičných činností, správy majetku a verejného obstarávania, príde ďalší človek, ktorý pôsobil na ministerstve obrany – Pavol Líška. Do Drobovho najbližšieho tímu bude patriť i jeho niekdajší kolega z privátnej sféry, manažér Ivan Bošňák, ktorý je v súčasnosti tiež miestnym poslancom v bratislavskej Záhorskej Bystrici.



Ďalšie personálne akvizície chce Droba v pondelok popoludní predstaviť zamestnancom Úradu BSK.
Droba zopakoval informáciu, ktorú v nedeľu (3.12.) priniesla TASR, že na tri mesiace bude externým konzultantom BSK predchádzajúci predseda Pavol Frešo. „Nebude sedieť na úrade, bude k dispozícii telefonicky,“ informoval Droba.

Nový predseda bratislavského VÚC v pondelok zložil sľub predsedu, rovnako tak skladali sľub i poslanci, zvolení do krajského parlamentu v novembrových voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

Nový predseda kraja J. Droba pripraví do 100 dní programové vyhlásenie


Odpoveď na to, ako sa bude Bratislavský samosprávny kraj (BSK) uberať najbližších päť rokov, dá programové vyhlásenie. Na jeho prípravu si nový predseda BSK Juraj Droba vypýtal 100 dní.

"Nebolo zvykom, že by župani predstavovali svoje programové vyhlásenia. Ja to chcem určite spraviť a bude to môj záväzok, podľa ktorého pôjdem najbližších päť rokov," uviedol v pondelok na brífingu Droba. O konkrétnostiach hovoriť zatiaľ nechcel. Poodkryl však, že značná časť sa bude venovať doprave a nevyhne sa ani vyššiemu pásmu ochrany vinohradov v Malých Karpatoch.

Prvé týždne po nástupe do novej funkcie chce venovať zloženiu tímu, s ktorým bude realizovať volebný program. Za jeho členov bude podľa vlastných slov považovať jednak zamestnancov úradu BSK, ale tiež 50 poslancov a poslankýň. S nimi plánuje aktívnu spoluprácu.



Prvé rokovanie nového bratislavského krajského zastupiteľstva je zvolané na stredu 20. decembra, aby sa vykreovali jednotlivé komisie. Tie by mali následne v januári budúceho roka zasadnúť a prejsť si rozpočet BSK na rok 2018. "A keď Boh dá, tak 30. januára, na ďalšom zastupiteľstve, schválime návrh rozpočtu, tak aby sme nemuseli ísť do rozpočtového provizória," skonštatoval Droba, ktorého tím bude potrebovať mesiac na analýzu predkladaného návrhu rozpočtu.

V pláne má tiež analýzu všetkých zmlúv a faktúr na úrade, zavedenie výkonnostných cieľov pre všetkých riaditeľov úradu, aby vedeli, za čo budú hodnotení a odmeňovaní. "Do mysle pracovníkov BSK, mojich budúcich kolegov, zavediem, že obyvateľ BSK je pre nich zákazník, je pre nich klient," doplnil Droba. Kriticky sa bude pozerať na obohacovanie sa na úkor verejných zdrojov, intrigy na pracovisku a aroganciu voči občanom. Droba zároveň splní aj svoj prvý predvolebný sľub a na januárovej schôdzi sa vzdá poslaneckého mandátu v Národnej rade SR.

Juraj Droba bol zvolený za predsedu BSK v novembrových voľbách do vyšších územných celkov (VÚC). O víťazstve kandidáta pravicovej koalície (SaS, OĽaNO, NOVA, SMK-MKP, OKS, Zmena zdola a Demokratická únia Slovenska) rozhodla podpora 36.864 voličov, čo je 20,42 percenta hlasov. Droba bude zároveň v nadchádzajúcom päťročnom volebnom období predsedať 50-člennému Zastupiteľstvu BSK. V ňom bude 34 poslancov zastupovať Bratislavu a zvyšných 16 mimobratislavské okresy. Droba sa oficiálne ujal funkcie predsedu BSK na pondelkovom ustanovujúcom zasadnutí Zastupiteľstva BSK, kde zložilo poslanecký sľub 49 poslancov z 50-členného poslaneckého zboru.