Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Bratislavský kraj pokračuje v osádzaní hniezdnych búdok pre dažďovníky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Postupne by malo počas letných prázdnin pribudnúť 17 štvorkomorových búdok.

Bratislava 3. júla (TASR) – Po inštalovaní prvých búdok pre dážďovníky na budove svojho úradu pokračuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK) s osádzaním ďalších hniezdnych búdok na objektoch škôl, ktoré sú v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti. Postupne by malo počas letných prázdnin pribudnúť 17 štvorkomorových búdok.

"Naším cieľom je vysadiť hniezdne búdky na budovách v pôsobnosti BSK a tým vytvoriť vhodné životné podmienky pre dážďovníky, ktoré už takmer nehniezdia v ich prirodzenom prostredí,“ povedal predseda bratislavského VÚC Juraj Droba.

Hniezdne búdky osadí kraj v Bratislave na Gymnáziu Jána Papánka a tiež na Strednej zdravotníckej škole na Strečnianskej 20 a Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Hálovej 16. Takisto na pezinskom gymnáziu na Seneckej ulici a na budove školského internátu na Saratovskej 26 v Bratislave. Na streche budovy Úradu BSK boli 12. júna už osadené tri štvorkomorové búdky.

Dážďovníky sa živia drobným hmyzom, najmä komármi a obývajú rôzne štrbiny, praskliny, atikové otvory pod strechou, odvetrávacie otvory budov a tým vytvárajú biologický štít okolo budov. Od začiatku 90. rokov prišlo k fatálnemu zníženiu európskej populácie, zapríčineným predovšetkým masovým zatepľovaním panelových budov, ktorým dážďovníky stratili svoje pôvodné hniezdiská.