Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Novým riaditeľom Divadla Ludus je Martin Kubran

Na snímke nový riaditeľ Divadla Ludus Martin Kubran. Foto: BSK - Monika Kováčová

Kubran má v oblasti dramaturgickej tvorby dlhoročné skúsenosti, spolupracoval s divadlami na Slovensku i v Českej republike.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Divadlo Ludus, ktorého zriaďovateľom je Bratislavský samosprávny kraj (BSK), od stredy oficiálne vedie Martin Kubran. Nový riaditeľ divadla uspel vo výberovom konaní.

Kubran má v oblasti dramaturgickej tvorby dlhoročné skúsenosti, spolupracoval s divadlami na Slovensku i v Českej republike. Zastával post šéfdramaturga Činohry SND, v rámci divadlených počinov sa podpísal napríklad i pod trilógiu divadla Aréna (Tiso – Dr. Gustáv Husák – Komunizmus).

"Verím, že pod jeho vedením bude divadlo fungovať tak, aby mohol byť BSK naň hrdý. Že aj naďalej bude prinášať zaujímavú tvorbu a stále viac a viac bude priťahovať mladých divákov," povedal predseda BSK Juraj Droba.

Samotný Kubran už avizoval, že Ludus bude iniciovať vznik modelu dlhodobej aktívnej spolupráce divadiel a stredných škôl v správe BSK a programovo sa bude jednoznačne zameriavať na tvorbu pre mládež 12+ a na výchovu mladých divákov. "Sústreďovať sa bude na témy a problémy dospievania – telesného, duševného a občianskeho. Ambíciou je vyhľadávať rôzne atraktívne divadelné formy oslovujúce mládež," priblížil svoju víziu nový riaditeľ.

Divadlo Ludus má 45-ročnú tradíciu. Je jediným profesionálnym divadlom na Slovensku s dominantným zameraním na tvorbu pre mládež. Súbor momentálne nemá stálu scénu a hrá na javisku divadla Štúdio S.