Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Budúci rok už ženy nebudú rodiť za závesmi, odkazuje vedenie UNB

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Univerzitná nemocnica Bratislava plánuje aj rekonštrukciu priestorov pre rodičky v nemocniciach na Kramároch a Petržalke.

Bratislava 21. decembra (TASR) – Ružinovská nemocnica v Bratislave zrekonštruovala gynekologicko-pôrodnícku kliniku. Úpravami prešli lôžkové časti, podlahy a sociálne zariadenia, nemocnicu to vyšlo na 165.000 eur. Okná však ostali staré, klimatizácia sa nachádza iba na izbách s nadštandardom.

Vedenie nemocnice však avizuje, že aj to sa zmení. Zdravotnícke zariadenie v Ružinove má totiž prejsť v priebehu dvoch rokov kompletnou rekonštrukciou, je na to vyhradených 85 miliónov eur. Informáciu potvrdil vo štvrtok novinárom aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD).

"Úpravy na gynekologickej klinike boli naplánované dlhodobo, neovplyvnil nás v tom dokument režisérky Zuzany Límovej," povedal generálny riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Juraj Kovács.

Límovej dokument totiž v októbri rozprúdil diskusiu o nedostatočnom súkromí rodičiek a neosobný prístup zdravotníckeho personálu v UNB. Kovács tieto tvrdenia stále odmieta, no hovorí, "že aj z tejto kritiky si nemocnica vzala svoje". V UNB lekári "ročne odrodia" najviac detí v rámci celého Slovenska.

Univerzitná nemocnica Bratislava plánuje aj rekonštrukciu priestorov pre rodičky v nemocniciach na Kramároch a Petržalke. "Na Antolskej už v roku 2018 nebudú rodiť ženy za závesmi," prisľúbil Kovács s tým, že vie, že pre rodičky je to dnes v Petržalke realita.

Vedenie nemocnice zatiaľ o právnych krokoch voči filmovému tímu Zuzany Límovej nehovorí, hoci to zvažovalo. Stále však trvá na tom, že dokument bol pre nemocnicu očierňujúci a skresľoval realitu.

Kovács opäť priznal, že zdravotnícky personál "miestami pokrivkával" v komunikácii s rodičkami. "Na tom už však pracujeme, rodičkám dávame dotazníky, lekári sa predstavujú a nosia visačky," uviedol. Ženy sú na klinike spokojné, vyplýva podľa Kovácsa z dotazníkov. Žiadna z oslovených sa podľa neho nesťažovala na arogantný prístup lekára či sestry.

"Snažíme sa o individuálny prístup ku každej žene,"
doplnil prednosta ružinovskej kliniky Jozef Záhumenský. Poukázal tiež, že sa snažia predchádzať aj zbytočným cisárskym rezom a sú za prirodzený pôrod.

"Na pôrod im ponúkame aj inú polohu než klasickú, občas je pri pôrode aj dula, partner je samozrejmosťou,"
uviedol Záhumenský. Lekári dnes nemajú presne určené štandardy, ako majú postupovať pri pôrodoch. Podľa ministra Druckera by sa mali schváliť začiatkom budúceho roka.