Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Bratislavský kraj

Na výstavbe cyklotrasy JURAVA práce intenzívne pokračujú

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR schválilo Združeniu obcí JURAVA dotáciu vo výške 617.493 eur.

Bratislava 19. augusta (TASR) – Intenzívne stavebné práce na nových úsekoch cyklotrasy JURAVA naďalej prebiehajú. Pribudlo ďalších 500 metrov. „Konečná električiek v Rači sa má asfaltovať v nadchádzajúci piatok (22.8.), nové obrubníky pri Pustom kostolíku pred Svätým Jurom by mali byť k tomuto dátumu pripravené na betónovanie a na cyklomostnej lávke cez Struhu za Vajnorami sa pokračuje v betónovaní pilierov, " priblížil starosta Vajnôr Ján Mrva.

Práce sa začali v katastri Vajnôr pozdĺž Šúrskeho kanála, od Čiernej Vody smerom na Svätý Jur v dĺžke približne päť-šesť kilometrov. „V súčasnosti na ďalších úsekoch prebiehajú zemné práce, kladie sa betónová a asfaltová povrchová vrstva. Práce na celej budúcej turisticky atraktívnej cyklotrase by mali byť hotové do konca roka,“ doplnil jeden z hlavných protagonistov vybudovania novej cyklotrasy Mário Schwab z MÚ vo Vajnoroch.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR schválilo Združeniu obcí JURAVA dotáciu vo výške 617.493 eur na vybudovanie Malokarpatsko-šúrskej cyklomagistrály mestskými časťami Rača, Vajnory a mestom Svätý Jur. Celkové výdavky projektu boli schválené vo výške 649.993,34 eura. Celková dĺžka cyklotrasy je 28 kilometrov. Po jej vybudovaní budú môcť bicyklisti pokračovať z Rače plynule na Svätý Jur a Vajnory bez toho, aby museli križovať štvorprúdovú výpadovku. „Malokarpatsko-šúrska cyklomagistrála by sa mohla v budúcnosti napojiť na Podkarpatskú cyklomagistrálu a nultý cyklookruh Bratislavy,“ uviedol Mário Schwab.

„Vo Vajnoroch sa tešíme aj na budúce napojenie cyklotrasy na Vrakuňu až k Malému Dunaju a odtiaľ k Dunaju do Rakúska a cez Cyklomost slobody v Devínskej Novej Vsi. Z Vajnôr na bicykli sa tak dostaneme cez spojené brehy Dunaja po medzinárodnej cyklotrase Eurovello 6 až do našej družobnej obce Wolfsthal v Rakúsku a ďalej,“ povedal Ján Mrva.

Na cyklotrasu JURAVA sa plánuje pripojiť aj Pezino, rovnako aj Modra a ďalšie obce v tom smere už pripravujú projekty. Chorvátsky Grob už projektuje cyklotrasu od mostíka cez Šúr smerom na Čiernu Vodu a Chorvátsky Grob. Ak sa všetko podarí, o pár rokov bude toto okolie veľmi dobre pokryté cyklotrasami. Tie by sa mohli používať aj na cestu do práce, čo môže znížiť počet vozidiel na preplnených bratislavských cestách. Cyklotrasu JURAVA už cyklisti hojne využívajú, je však stále vo výstavbe. „Vstup, vjazd na stavbu je len na vlastné nebezpečenstvo. Na zaasfaltovanej cyklotrase ešte chýbajú prisypané krajnice, zvislé i vodorovné značenie a tiež cyklorampy. Ak pôjde všetko podľa plánu, kolaudácia prvej etapy cyklotrasy je naplánovaná koncom septembra, prípadne začiatkom októbra,“ upozornil Mrva.