Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Bratislavský kraj

Dni samosprávy v Bratislave spestrí festival v Starej tržnici

Priestor pred Starou tržnicou sa má viac zazelenať v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi Foto: TASR/Tomáš Halász

Tradičné podujatie spestria viaceré výstavy týkajúce sa Bratislavy a koncerty, otvoria sa dve čitárne, budú tematické prehliadky mesta, tvorivé dielne pre deti.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Novinkou pripravovaného masového podujatia Bratislava pre všetkých bude trojdňový festival Zdieľaj svoje mesto v Starej tržnici s gastronomickými špecialitami mesta, diskusiami a záverečnou voľne prístupnou Svätojurskou veselicou. Podujatie vo svojom 12. ročníku v dňoch 25.-27. apríla ponúkne opäť veľmi bohatý program pre všetky vekové kategórie.

"V spolupráci s mestskými organizáciami sme pripravili vyše sto podujatí pre záujemcov, ktorí môžu navštíviť aj bežne neprístupné priestory, ako je kaplnka sv. Jakuba. Tiež moju kanceláriu aj iných vedúcich pracovníkov mesta v Primaciálnom paláci, s ktorými možno aj podebatovať," na dnešnej tlačovej konferencii povedal bratislavský primátor Milan Ftáčnik. Podľa neho vlani sa na tomto podujatí vystriedalo vyše 100.000 návštevníkov. Aj teraz im budú k dispozícii všetky mestské organizácie.

Termín tradičného podujatia nie je náhodný. Súvisí s Dňom svätého Juraja (24. apríla), kedy v minulosti si mešťania podľa mestských privilégií mohli práve v tento deň slobodne voliť richtára a svojich zástupcov. Bola to na tie časy významná a ojedinelá výsada v celej Európe. Spájala sa s oslavami, ale aj s neformálnymi stretnutiami zástupcov radnice s obyvateľmi kráľovského mesta. 



Trojdňový program sa začne v piatok medzinárodným festivalom detských, mládežníckych a dospelých zborov Slovakia cantat 2014 v Moyzesovej sieni a kostole Klarisky. Popoludní (o 15.00 h) sa na Hlavnom námestí predstavia s kultúrnym programom absolventi súkromných a cirkevných škôl. V Mestskej knižnici sa od rána začne 8. ročník burzy kníh a o 17.00 h bude v nej beseda s autormi knihy Vily nad Bratislavou Tomášom Berkom a Jánom Bahnom.

Tradičné podujatie spestria viaceré výstavy týkajúce sa Bratislavy a koncerty, otvoria sa dve čitárne, budú tematické prehliadky mesta, tvorivé dielne pre deti. Nebude chýbať jazda historickou električkou, historickým trolejbusom a vyhliadkové plavby loďou. Pohybuchtiví môžu využiť korčuľovanie na Zimnom štadióne v Dúbravke a Zimnom štadióne Ondreja Nepelu, bedmintonové kurty na Harmincovej ulici, plaváreň a posilňovňu na Pasienkoch či pozrieť si dostihy na Závodisku v petržalskom Starom háji.

Podrobný program je k dispozícii v bezplatnom mesačníku in ba, v pobočkách BKIS a na internetovej stránke www.bratislava.sk.