Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Gipsy Food Festival ponúkne chutné Pašvare, Džatky i Žufku

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Gipsy Food Festival je verejnou zbierkou. Z každého objednaného jedla ide minimálne jedno euro na podporu projektov, ktorými Divé maky pomáhajú talentovaným rómskym deťom zo sociálne slabších rodín.

Bratislava 7. apríla (TASR) - Obľúbené rómske jedlo Gója, hustá polievka Žufka či placka Marikľa nebudú chýbať tento týždeň v ponuke ôsmich bratislavských reštaurácii, ktoré podporujú Gipsy Food Festival. "Každý rok sa koná okolo 8. apríla pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov," uviedla pre TASR Katarína Rehorovská, programová riaditeľka občianskeho združenia Divé maky k originálnemu podujatiu, ktorá má osvetovo-benefičný charakter.

Združenie organizuje túto charitatívnu akciu po druhý raz. Týždeň rómskej gastronómie nemá priniesť len gurmánsky zážitok, organizátori ním tiež chcú "búrať predsudky a navrátiť Bratislave jej historický kolorit". Po minulom roku sa do podujatia opäť zapojili reštaurácie El Gaucho, San Marten a Pohoda Caffe. Tento rok sa k nim pripojili Funki Punki, Lemon Tree, reštaurácia Pod Kamenným stromom a Prašná Bašta.

"Všetci sa s veľkou chuťou pridali k tomu, aby mohli podporiť túto myšlienku a idú do toho naozaj nezištne s tým, aby mohli pomôcť Divým makom a aby mohli podporiť aj túto tradíciu u nás v Bratislave," doplnila Rehorovská k festivalu, ktorý dá svojim návštevníkom šancu ochutnať aj ďalšie rómske špeciality ako pečené bravčové rebrá Pašvare, Džatky, Chumer s bukami (rezance s pečienkami) či Cigánsky koláč. Každá reštaurácia si vytvorí svoje vlastné menu z tradičných receptov rómskej kuchyne a v niektorých k jedlu zahrá rómska kapela.

Gipsy Food Festival je verejnou zbierkou. Z každého objednaného jedla ide minimálne jedno euro na podporu projektov, ktorými Divé maky pomáhajú talentovaným rómskym deťom zo sociálne slabších rodín. Prispieť na ich štipendijný program a realizáciu projektov zameraných na výchovu a vzdelávanie rómskych detí a mládeže môžu záujemcovia aj inou formou, napríklad dvoma percentami z daní, príspevkom do určených pokladničiek alebo zaslaním sms v hodnote dve eurá na číslo 821.