Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislavský kraj

Malacky pozastavili svoje členstvo v ZMOZ a OOCR Záhorie

Kaštieľ, Malacky, ilustračné foto. Foto: Facebook

Primátor Říha sa chce prioritne venovať vytváraniu príjemného prostredia pre Malačanov.

Malacky 16. júla (TASR) - Mesto Malacky pozastavilo svoje členstvo v Združení miest a obcí Záhorie (ZMOZ) a v Oblastnej organizácii cestovného ruchu (OOCR) Záhorie. Primátor mesta Juraj Říha svoje rozhodnutie oznámil obom organizáciám písomne.

Členstvo v ZMOZ-e sa rozhodol pozastaviť preto, že toto regionálne združenie patrí pod Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). "Naše členstvo aj platby členských príspevkov považujem za duplicitné," vysvetlil Říha. V spolupráci s partnermi však chce naďalej pokračovať, avšak na platforme ZMOS-u, "ktoré vnímam ako dôstojného a reprezentatívneho zástupcu samospráv," podotkol primátor Malaciek.

Pozastavenie členstva v OOCR Záhorie odôvodňuje tým, že vzhľadom na výšku členského príspevku, viac ako 5000 eur pre mesto Malacky, nevidí zo strany vedenia tejto organizácie adekvátny výstup v prospech rozvoja cestovného ruchu. Primátor Říha sa chce prioritne venovať vytváraniu príjemného prostredia pre Malačanov. Podľa jeho názoru sa totiž návštevníci budú v meste cítiť dobre iba vtedy, keď bude v meste vládnuť pohoda zo strany obyvateľov.

Predseda ZMOZ-u Peter Pobuda pre TASR uviedol, že oznámením Malaciek o pozastavení členstva v ich združení sa bude zaoberať Rada ZMOZ-u na najbližšom zasadnutí.

Podľa riaditeľky OOCR Záhorie Dominiky Levákovej komunálne voľby v roku 2014 priniesli viacero zmien najmä na vedúcich postoch v mestách na Záhorí. Začiatkom tohto roka sa podľa jej slov stretli primátori Senice, Skalice, Holíča a Malaciek, aby diskutovali o ďalšom smerovaní OOCR Záhorie. Primátor Říha už na tomto stretnutí mal vysloviť cieľ viac sa priblížiť k Bratislave. "Zámer Malaciek spolupracovať v oblasti cestovného ruchu s hlavným mestom nie je podľa mňa ideálny, nakoľko Bratislavský kraj má výrazné smerovanie predovšetkým na mestský cestovný ruch, s podporou rekreačného cestovného ruchu a vinárstva," uviedla pre TASR Leváková.

Ako tvrdí, mesto má pekné podujatie Prvomájové Malacky, ale len na ňom sa podľa nej cestovný ruch vybudovať nedá. "V porovnaní s inými členmi OOCR Záhorie sa Malacky podieľajú na štatistike počtu návštevníkov regiónu minimálne. Najväčšími "hráčmi" sú v tomto smere Kúpele Smrdáky a mestá Skalica či Senica," priblížila Leváková. Mestá a obce na Záhorí podľa nej hľadajú v OOCR spasiteľa. "Ťažko však niekoho vyliečiť na počkanie," konštatuje s tým, že mesto musí vedieť, akým smerom sa chce uberať a žiadna organizácia mu to nadiktovať nemôže. "Aj preto vystúpenie tohto člena nebolo prekvapením," dodala.