Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Bratislavský kraj

Noc výskumníkov bude veľkým vedeckým dobrodružstvom

Nov výskumníkov, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Podujatie sa koná pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Petra Pellegriniho, primátora Bratislavy Milana Ftáčnika a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša.

Bratislava 25. septembra (TASR) – Pod mottom Veda je dobrodružstvo sa v piatok 26. septembra uskutoční ôsmy voľne prístupný festival vedy Európska noc výskumníkov v piatich slovenských mestách. Okrem Bratislavy so samostatným programom aj v Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach a Tatranskej Lomnici.

"Celkove bude v nich 154 stánkov, z toho tretina patrí Slovenskej akadémii vied (SAV). Budeme prezentovať aj výsledky výskumu zo Slovenskou technickou univerzitou, čo je fantastická spolupráca so vzdelávacou inštitúciou. Tiež obrovský projekt Korpus slovenského jazyka, ktorý je dostupný na internete," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda SAV Pavol Šajgalík.

Podľa Dušana Chreneka z Európskej komisie na Slovensku je Noc výskumníkov dobrý príklad európskej spolupráce aj šírenia vedy a výskumu. Vlani ho vo všetkých mestách navštívilo 1,5 milióna záujemcov. Tohto roku sa uskutoční vo vyše 360 mestách 34 krajín.

"Festival je príležitosť pre širokú verejnosť nazrieť do kuchyne slovenskej vedy, spoznať jej osobnosti a ukázať mladým ľuďom, že veda je dobrodružstvo a zábava, zároveň veľký potenciál na študovanie," zdôvodnila riaditeľka Národného centra pre popularizáciu vedy a výskumu v spoločnosti Andrea Putalová.

Zahraničným hosťom festivalu je nemecká spoločnosť Festo, ktorá sa inšpiruje prírodnými vplyvmi na techniku v bionických projektoch. Takými sú lietajúce modely BionicOpter podľa vážky, ultraľahký aerodynamický model SmartBird inšpirovaný vtákom alebo manipulačný systém Bionic Handling Assistant podľa slonieho chobota. "Predvedieme ich na našej konferencii," prisľúbil Elias Knubben z rodinnej spoločnosti Festo, ktorá dodáva pneumatické a elektrické automatizačné systémy do 176 krajín.

Podujatie sa koná pod záštitou ministra školstva, vedy, výskumu a športu Petra Pellegriniho, primátora Bratislavy Milana Ftáčnika a predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša. V Bratislave bude festival od 9. hodiny do polnoci v Starej tržnici, V-klube a Prírodovednom múzeu Slovenského národného múzea. Okrem stánkov sú v programe rôzne interaktívne exponáty, pokusy, prednášky a diskusie s vedcami. Návštevníci sa dozvedia o genetike vzniku chorôb, uvidia evolúciu rybími očami, laserovým ED skenerom zmapujú každý objekt, objavia kryštály života, nanotechnológie budúcnosti a všeličo iné.

Program je na internetovej stránke www.nocvyskumnikov.sk.