Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

S obnovou kúpaliska na Železnej studničke chcú začať o rok

Železná studnička, archívne foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Revitalizácia bratislavského kúpaliska bude stáť 1,5 milióna eur.

Bratislava 10. marca (TASR) - Dnes nefunkčné a chátrajúce kúpalisko na bratislavskej Železnej studničke pri rieke Vydrica by sa malo budúci rok v máji začať revitalizovať. Prestavbu za 1,5 milióna eur plánuje spoločnosť Arca Capital, ktorá zámer predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie EIA. Práce na rekonštrukcii kúpaliska v chránenej oblasti Malých Karpát odhaduje na jeden rok.

Firma, ktorá pozemky kúpila ešte v roku 2005, pôvodne plánovala odštartovať revitalizáciu kúpaliska už tento rok v apríli. "Naplno sa však ukázala zložitosť a protichodnosť záujmov občianskych a ochranárskych združení, požiadaviek magistrátu, mestskej časti Nové Mesto či štátnych orgánov ochrany životného prostredia a nás ako investora," vysvetlil pre TASR projektový manažér spoločnosti Marek Gaži.

Výhrady mali ochranári aj bratislavská mestská časť

Ochranári sa napríklad obávali prípadného úniku chlóru do prírodného prostredia, chlór je podľa nich toxický hlavne pre vodné organizmy. Investor dnes tvrdí, že sa posilnili technické riešenia na filtráciu vody. "Ide o uzavretý systém, kde sa vracia naspäť do bazénov vyše 80 percent bazénových vôd. Bazény by sa vypúšťali len jedenkrát ročne," vysvetlil Gaži. Podotkol, že v takom náročnom prostredí sú pre spoločnosť výsledky posudzovaných architektonických a technických riešení, ktoré vzídu z EIA, záväzné.

Bratislavská mestská časť mala tiež k projektu výhrady, s investorom podľa hovorcu Nového Mesta Mareka Tettingera komunikuje už takmer tri roky. "Odmietli sme niekoľko jeho návrhov, ktoré predpokladali vytvorenie najrôznejších apartmánových domov a iných funkcií, s ktorými nesúhlasíme. Znamenali by neprimeraný zásah do územia," uviedol pre TASR Tettinger. Samospráva podľa jeho slov chce, aby bol areál revitalizovaný v zásade do polohy zo 40. rokov so všetkými nutnými zásahmi, ktoré si vyžaduje 21. storočie, aktuálne potreby a normy. "Najnovší návrh investora vychádza z týchto požiadaviek," podotkol hovorca.

Kúpalisko pri Ceste mládeže a bývalom štátnom sanatóriu chce firma obnoviť a z priestoru vytvoriť prírodný sezónny areál, ktorý by využívali rodiny s deťmi aj športovci. Dnes ho tvorí zničený 25-metrový plavecký bazén, spolu s detským bazénom a objektom správy. Pribudnúť by mal ešte detský bazén so šmykľavkou, plážové ihrisko, lanové lezecké steny, detské preliezačky, posedy a ohniská či náučné drevené chodníky na koloch. Obnoviť by sa malo aj pôvodné premostenie ponad potok Vydrica.

Okrem kúpaliska bude aj sauna či bufet

"Revitalizácia je zameraná na sprístupnenie kúpaliska verejnosti, za účelom vybudovania kvalitného mestského kúpaliska pre Bratislavčanov ako prírodného areálu s celodennými aktivitami v letnej sezóne," uvádza v zámere spoločnosť. V lokalite plánuje aj saunu a bufet či odstavnú plochu pre asi 60 bicyklov. V zime chce zase vytvoriť možnosti na korčuľovanie.

Autá pri kúpalisku investor nechce, hovorí o posilnení mestskej hromadnej dopravy. Vodiči majú zastaviť buď na záchytnom parkovisku na Partizánskej lúke alebo pri Tescu. "Počas pracovných dní bude nutné regulovať umožnenie vjazdu do areálu," pripomína investor. Zamestnancov má voziť zase mikrobus.

História kúpaliska sa začala písať ešte v roku 1943, kedy ho pre armádu Slovenského štátu naprojektoval architekt František Prchlík. Počas svojej prevádzky slúžilo vojakom, straníckym funkcionárom a neskôr aj širokej verejnosti.