Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Bratislavský kraj

Únik plynu sa v Pezinku nepotvrdil, mesto podalo trestné oznámenie

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Hasiči aj pracovníci SPP - distribúcia počas piatkových (6.2.) meraní plyn v okolí Pezinka nezistili.

Pezinok 9. februára (TASR) - Mesto Pezinok podalo dnes na polícii trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo zločinu všeobecného ohrozenia. Reaguje tak na minulotýždňový prípad, keď občania Pezinka a okolitých obcí cítili niekoľko dní vo vzduchu ostrý zápach pripomínajúci plyn.

Hasiči aj pracovníci SPP - distribúcia počas piatkových (6.2.) meraní plyn v okolí Pezinka nezistili. Preto bola vzorka vzduchu podrobená detailnejšej analýze aj v laboratóriu. Podľa Kontrolného chemického laboratória civilnej ochrany v Nitre (KCHL CO) zistené látky nemajú pôvod v zemnom plyne a nie sú ani jeho súčasťou.

"S vysokou pravdepodobnosťou došlo k intenzívnej kontaminácii pôdy alebo iného zdroja, vody v kanalizácii, neodborným alebo úmyselným zámerom zbaviť sa nepotrebných rozpúšťadiel. Napríklad technického rozpúšťadla," informuje o tom na svojom webe mesto Pezinok. Odvoláva sa pritom na protokol o meraní nebezpečných látok, ktorý zverejnil KCHL CO.

Ako pre TASR uviedol prednosta pezinského Mestského úradu Miroslav Šebesta, bezprostredné ohrozenie zdravia občanov v meste ale aj okolitých obciach momentálne nehrozí. Pretože sa meraniami nepotvrdila zvýšená koncentrácia týchto látok presahujúca hygienické limity. Kde mohlo dôjsť k prípadnej kontaminácii pôdy či vody, samospráva nevie. "Momentálne riešenie sme videli v podaní trestného oznámenia na políciu," podotkol Šebesta.

Plynári občanov aj naďalej upozorňujú, aby akékoľvek podozrenie na zápach plynu alebo podráždenie ihneď nahlásili na poruchovú linku SPP - distribúcia.