Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Nové trolejbusy pre Bratislavu už testujú v Plzni

Bratislavskému dopravnému podniku bude v nasledujúcich rokoch dodaných päťdesiat nových nízkopodlažných trolejbusov Škoda 31 Tr a tridsať sólo vozidiel Škoda 30 Tr.

Bratislava 16. januára (TASR) – Do ulíc Plzne vyšli na skúšobné jazdy prvé trolejbusy určené pre Bratislavu. Plzenská firma Škoda Electric pre slovenské hlavné mesto vyrobí celkom osemdesiat nových vozidiel za takmer 42 miliónov eur. Prvé z nich by sa mali objaviť v Bratislave už budúci mesiac.

V uliciach Plzne dnes podľa manažéra spoločnosti Milana Noreka jazdia dva trolejbusy červenej farby bratislavského dopravného podniku - nízkopodlažný trolejbus 30 Tr a veľkokapacitný kĺbový trolejbus 31 Tr. "Tieto moderné ekologické vozidlá absolvujú predovšetkým štandardné jazdné, ale aj ďalšie dôležité skúšky, napríklad testy klimatizácie," uviedol Norek.

Bratislavskému dopravnému podniku bude v nasledujúcich rokoch dodaných päťdesiat nových nízkopodlažných trolejbusov Škoda 31 Tr a tridsať sólo vozidiel Škoda 30 Tr. Časť ich bude vybavená pomocným diesel agregátom, ktorý umožňuje jazdu aj v miestach bez trolejového vedenia. Vozidlá budú tiež disponovať klimatizáciou. Súčasťou kontraktu je aj opcia na ďalších štyridsať vozov a opcie na ich údržbu.

Financovanie nových električiek a trolejbusov v Bratislave, ktoré majú zaplatiť eurofondy, však môže byť ohrozené. Bratislavskí poslanci totiž na poslednom minuloročnom zasadnutí neschválili zmluvu mesta s bratislavským dopravným podnikom, ktorou Európska únia podmieňuje zaplatenie nových vozidiel v mestskej hromadnej doprave. Na preštudovanie troch dokumentov poslanci žiadali najmä viac času. "Ak by sme s tými zmluvami dlhodobo váhali, budeme mať s finančnými prostriedkami z EÚ problémy," pripomenul poslancom koncom minulého roka primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Rokovať o nich by malo zastupiteľstvo znova koncom januára.