Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Bratislavský kraj

Medzi Vajnormi a Račou začali stavať cyklotrasu

Práce na celej budúcej turisticky atraktívnej cyklotrase by mali byť hotové do konca roka.

Bratislava 12. mája (TASR) – Na novej cyklomagistrále medzi Svätým Jurom, Račou a Vajnormi sa už intenzívne pracuje. Práce sa rozbehli v týchto dňoch v katastri Vajnôr pozdĺž Šúrskeho kanála, od Čiernej Vody smerom na Sv. Jur v dĺžke približne päť-šesť kilometrov. Prebiehajú počiatočné zemné práce, skáša sa burina, upravuje terén, na ktorý sa položí betónová a asfaltová povrchová vrstva. Práce na celej budúcej turisticky atraktívnej cyklotrase by mali byť hotové do konca roka.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR schválilo Združeniu obcí JURAVA dotáciu na vybudovanie Malokarpatsko-šúrskej cyklomagistrály mestskými časťami Rača, Vajnory a mestom Svätý Jur. Ministerstvo, ako riadiaci orgán pre Operačný program Bratislavský kraj, vydalo súhlasné stanovisko k žiadosti združenia o nenávratný finančný príspevok vo výške 617.493 eur. Celkové oprávnené výdavky projektu boli schválené vo výške 649.993,34 eura. Stavebné povolenia sú vydané a platné. Zároveň je vo verejnom obstarávaní vysúťažený aj realizátor stavby. Okrem obsiahlej projektovej dokumentácie predložila JURAVA aj výsledky verejného obstarávania na dodávateľa prác, kde sa jej podarilo znížiť pôvodnú rozpočtovú cenu projektu z 1.080.000 eur na súčasnú sumu, čiže takmer o 40 percent menej, čo bola jedna z úspešne zvládnutých úloh investičného poradcu starostu Vajnôr Mária Schwaba.

„Po vybudovaní cyklotrasy budú môcť bicyklisti pokračovať z Rače plynule na Svätý Jur a Vajnory bez toho, aby museli križovať štvorprúdovú výpadovku. Malokarpatsko-šúrska cyklomagistrála by sa mohla v budúcnosti napojiť na Podkarpatskú cyklomagistrálu a nultý cyklookruh Bratislavy. Úspech priniesla spolupráca obcí, ktorá sa po prestávke znovu obnovila po komunálnych voľbách v roku 2010. Všetky sa podieľajú na financovaní Združenia JURAVA, ktoré okrem cyklomagistrály plánuje aj ďalšie aktivity na zlepšenie života v tomto susedskom trojuholníku,“ povedal pre TASR M. Schwab.

Vajnory iniciovali celý proces výstavby cyklotrasy založením občianskeho združenia JURAVA s Račou a Svätým Jurom, ktoré svojho času dvakrát neúspešne žiadalo o podporu projektu cyklomagistrály a až na tretí raz Združenie JURAVA získalo finančnú podporu projektu.

„Cyklomagistrála bude ďalší skvost a lákadlo pre oddych a výlety Bratislavčanov, návštevníkov a turistov. Cesta k úspechu býva niekedy kľukatá a tŕnistá, ale býva korunovaná úspechom, tak by sa asi dala hodnotiť príprava projektu cyklotrasy JURAVA. Veď po rokoch námahy a prekážok je to skvelá správa a pocit zadosťučinenia nielen pre Vajnorčanov, Račanov a Svätojurčanov, ale vlastne pre všetkých Bratislavčanov a ďalších ľudí, ktorým bude cyklotrasa slúžiť,“ uviedol starosta Vajnôr Ján Mrva. Ako dodal, celková dĺžka cyklotrasy je úctyhodných 28 kilometrov.

Projekt začal písať svoju históriu v roku 2007, keď mestská časť Vajnory bola lídrom tvorby prvého projektu cyklotrasy, po vzore i za pomoci obce Gols v Rakúsku. Vďaka financiám z operačného programu Interreg III vytvorila návrh projektu cyklotrasy. Na jeho tvorbe sa podieľala aj mestská časť Rača a mesto Svätý Jur. „Cyklotrasy sú na to, aby spájali obec s obcou a región s regiónom, spájali ľudí s ľuďmi. Vo Vajnoroch sa tešíme aj na budúce napojenie cyklotrasy na Vrakuňu až k Malému Dunaju a odtiaľ k Dunaju do Rakúska a cez Cyklomost Slobody v Devínskej Novej Vsi. Z Vajnôr na bicykli sa tak dostaneme cez spojené brehy Dunaja po medzinárodnej cyklotrase Eurovelo 6 až do našej družobnej obce Wolfstahl v Rakúsku a aj ďalej. Spojená Európa bez hraníc tak dostáva ten pravý význam aj pre tento región,“ uzavrel starosta Mrva.