Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Bratislavský kraj

Vianočný zázrak možno zažiť na Hrade Červený Kameň

Dej podujatia sa odohráva počas najkrajšieho sviatku v roku – na Štedrý deň. Prostredníctvom divadelných pasáží sa návštevníci stretnú s bývalými majiteľmi hradu Červený Kameň a ich služobníctvom.

Častá 25. decembra (TASR) – Pod názvom Vianoce na hrade a s podtitulom Vianočný zázrak pripravilo Múzeum Červený Kameň divadelné stvárnenie historického Štedrého dňa. Uskutoční sa v dňoch 27. až 30. decembra na Hrade Červený Kameň v lokalite obce Častá v Pezinskom okrese.

"Vianoce – obdobie obrovských prekvapení, jedinečnej atmosféry, radosti a pokoja. Je to tiež čas, ktorý ľuďom stále dokazuje, že zázraky sa predsa len dejú. A práve o tom, že sa stanú aj na veľkom hrade v Malých Karpatoch, je možné sa presvedčiť počas scénického predstavenia Vianoce na hrade," uviedol pre TASR Michal Lukáč z Múzea Červený Kameň.

Dej podujatia sa odohráva počas najkrajšieho sviatku v roku – na Štedrý deň. Prostredníctvom divadelných pasáží sa návštevníci stretnú s bývalými majiteľmi hradu Červený Kameň a ich služobníctvom. Stanú sa svedkami veľkolepých vianočných príprav. Slúžka, vychýrená pekárka, pečie najlepšie koláče pre svojich pánov, ale občas sa jej to nevydarí. Mladé šľachtičné zdobia vianočné stromčeky v komnatách a hradná pani starostlivo vyberá jedálenský servis na štedrovečernú tabuľu. Všetci túžobne očakávajú Vianoce a tešia sa na spoločné chvíle pri stromčeku. Sviatočnú atmosféru však naruší nečakaný posol zlých správ a obyvateľom hradu neostáva nič iné, ako buď oddialiť na Červenom Kameni Vianoce o mesiac alebo veriť v zázrak.

"Bude šťastena hradnému panstvu natoľko naklonená, aby sa zázrak udial? Odpoveď možno zistiť na hrade počas posledných dní končiaceho sa roka o 11., 12., 13., 14. a 15. hodine," dodal Lukáč.