Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Brexit

M. Barnier: Druhý odklad brexitu musí byť so zárukou schválenia dohody

Michel Barnier, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Hlavný vyjednávač EÚ pre brexit spresnil, že EÚ je ochotná poskytnúť britskej strane viac času na dosiahnutie cieľa, ktorým je odobrenie rozvodovej dohody v britskom parlamente.

Brusel/Luxemburg 9. apríla (TASR) - Európska únia dúfa, že rozhovory medzi vládnou stranou a opozíciou v Spojenom kráľovstve prinesú potrebnú väčšinu hlasov v Dolnej snemovni na schválenie dohody o riadenom odchode krajiny z EÚ. S týmto zámerom je Únia ochotná hovoriť o novom odklade brexitu.

Uviedol to v utorok hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier po vystúpení na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Luxemburgu.

Barnier spresnil, že EÚ je ochotná poskytnúť britskej strane viac času na dosiahnutie cieľa, ktorým je odobrenie rozvodovej dohody v britskom parlamente. V utorok dopoludnia viacerí diplomati z členských krajín EÚ súhlasili s druhým odkladom brexitu, ak britská premiérka Theresa Mayová predloží jasné argumenty, že dokáže presadiť dohodu o vystúpení z EÚ a zabrániť neželanému scenáru "tvrdého brexitu".

Barnier v tejto súvislosti upozornil, že dĺžka prípadného druhého odkladu, ktorý nastane po 12. apríli - dátume stanovenom na marcovom summite EÚ pre prvý odkladom brexitu -, bude závisieť od odôvodnenia, ktoré európskym partnerom predloží britská premiérka.

"Dĺžka odkladu musí byť v súlade s účelom tohto odkladu," vysvetlil Barnier počas tlačovej konferencie v Luxemburgu.

Britská premiérka už požiadala o opätovný odklad brexitu do 30. júna tohto roku.

Spravodajca TASR Jaromír Novak