Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Brexit

Diplomati EÚ odobrili nariadenie o bezvízovom styku pre Britov

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Rozhodnutie prijali v rámci Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá zasadá v Luxemburgu.

Brusel/Luxemburg 9. apríla (TASR) - Diplomati členských krajín EÚ schválili v utorok nariadenie, ktoré po tzv. brexite oslobodí britských občanov od krátkodobej vízovej povinnosti pri návšteve ostatných krajín Únie. Rozhodnutie prijali v rámci Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktorá zasadá v Luxemburgu.

V praxi to znamená, že občania Spojeného kráľovstva by po odchode svojej krajiny z EÚ mohli do jej ostatných členských štátov vstupovať na krátke obdobia bez víz - za predpokladu, že občania EÚ budú mať rovnaké podmienky pri vycestovaní do Británie. Pobyt bez víz im bude umožnený počas maximálne 90 dní v ktoromkoľvek polročnom období (180 dní).

Podľa pravidiel EÚ sa oslobodenie od vízovej povinnosti udeľuje pod podmienkou reciprocity. Vláda Spojeného kráľovstva už vyhlásila, že nemá v úmysle vyžadovať víza od občanov EÚ, ktorí vycestujú na krátke pobyty do Spojeného kráľovstva.

V prípade, že Spojené kráľovstvo v budúcnosti zavedie vízovú povinnosť pre štátnych príslušníkov čo len jedného členského štátu EÚ, uplatní sa uvedený mechanizmus reciprocity. Tri hlavné inštitúcie EÚ - Európska komisia, Európsky parlament a Rada EÚ -, ako aj členské štáty sa zaviazali, že v takomto prípade začnú mechanizmus reciprocity uplatňovať bezodkladne.

Európska komisia bude dodržiavanie zásad reciprocity nepretržite monitorovať a musí okamžite informovať Európsky parlament a Radu EÚ o každom vývoji, ktorý by ohrozil dodržiavanie tejto zásady.

Spravodajca TASR Jaromír Novak