Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Brexit

Trump: Británia by mala odísť z EÚ aj bez dohody, ak to inak nepôjde

Na archívnej snímke americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Trumpove výroky odzneli len krátko pred jeho štátnou návštevou Británie, ktorú začína v pondelok a stretne sa v rámci nej aj s kráľovnou Alžbetou II.

Londýn 2. júna (TASR) - Americký prezident Donald Trump sa dotkol najkontroverznejšej záležitosti súčasnej britskej politickej scény a vyzval vládu v Londýne, aby Británia - ak sa jej nepodarí vyrokovať s lídrami Európskej únie lepšie podmienky - opustila euroblok bez dohody.

V rozhovore pre nedeľník The Sunday Times šéf Bieleho domu ďalej povedal, že ak Spojené kráľovstvo nedostane od Európskej únie lepšie podmienky, malo by z rokovaní odísť a odmietnuť zaplatiť v rámci "rozvodového" finančného vyrovnania 39 miliárd libier. Trumpovo interview si všíma agentúra AP.

Šéf Bieleho domu tiež uviedol, že v rokovaniach by mal hrať určitú úlohu aj predseda Strany brexitu (BP) Nigel Farage.

Trumpove výroky odzneli len krátko pred jeho štátnou návštevou Británie, ktorú začína v pondelok a stretne sa v rámci nej aj s kráľovnou Alžbetou II.

Nezvyčajným vyjadrením týkajúcim sa záležitostí Londýna zaujal Trump novinárov už v piatok, keď konzervatívnemu exministrovi zahraničných vecí Borisovi Johnsonovi v rozhovore pre bulvárny denník The Sun vyjadril podporu ako "skvelému" možnému lídrovi Spojeného kráľovstva, analyzuje AP.