Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav

Brexit

Britská komora znížila odhad rastu ekonomiky v rokoch 2020 a 2021

BCC v pondelok v najnovšej prognóze na rok 2020 znížila odhad rastu hospodárstva v roku 2020 na 1 % z 1,3 % a v roku 2021 na 1,2 % z 1,4 %.

Boris Johnson vynechal televíznu debatu o Brexite

Johnson mal spolu s ďalšími piatimi účastníkmi straníckeho súboja v štúdiu zodpovedať otázku, ako presne chce odblokovať pozastavený proces Brexitu a vyviesť Veľkú Britániu z EÚ.

Barnier:Dohoda o brexite je jedinou možnou pre riadený odchod Británie

Brexit, pôvodne naplánovaný na 29. marca, bol už dvakrát odložený kvôli nesúhlasu britského parlamentu s dohodou o brexite v podobe, v akej ju vyrokovala Mayová.

Zo súboja o lídra konzervatívcov odstúpil minister Matt Hancock

Hancock svoje rozhodnutie oznámil po štvrtkovom prvom kole hlasovania konzervatívnych poslancov, v ktorom s veľkým náskokom zvíťazil exminister zahraničných vecí Boris Johnson.

Prvé kolo súboja o post lídra konzervatívcov vyhral Boris Johnson

Víťazného Johnsona v prvom kole hlasovania podporilo 114 konzervatívcov v Dolnej snemovni britského parlamentu.,aktualizované 

Na prípadný tvrdý brexit je pripravené minimum britských firiem

Vo februári britská daňová správa HMRC spustila proces, ktorého cieľom je zjednodušenie dovozu v prípade, že Británia opustí colnú úniu a jednotný trh bez dohody.

Boris Johnson: Ako premiér by som si nedával servítku pred ústa

Mayová sa postu líderky konzervatívcov oficiálne vzdala 7. júna. Stranu však dočasne povedie až do ukončenia výberu nástupcu. Zatiaľ zostane aj predsedníčkou vlády.

RUŽIČKA: Ráno po akomkoľvek brexite vyjde slnko nad Európou aj Britmi

Všetci favoriti volieb nového predsedu Konzervatívnej strany sú oproti Therese Mayovej ďalej v tom, nakoľko sú ochotní opustiť EÚ bez dohody, povedal v Tablet.tv štátny tajomník MZVaEZ F. Ružička.

B. Johnson: Británia musí odísť z EÚ 31. októbra

Odmietol pritom ďalšie odklady brexitu, avšak zdôraznil, že jeho prioritným cieľom nie je tvrdý odchod, ale vyrokovanie lepšej dohody s EÚ.

EK: Briti musia splniť svoje finančné záväzky aj pri tvrdom brexite

Komisia upozornila, že vo svojich vyhláseniach o prípravách na brexit jasne naznačila, že nezačne rokovania s Londýnom o obchodných otázkach, kým britská vláda neuzná svoje finančné záväzky.

Nicola Sturgeonová: Budúcnosť Škótska by mohla byť mimo Británie

Cesty Škótska a zvyšku Spojeného kráľovstva sa podľa Sturgeonovej čoraz väčšmi rozchádzajú.

Saunders: Odchod Británie z EÚ bez dohody spôsobí veľký ekonomický šok

Finančné trhy očakávajú, že Bank of England pravdepodobne zníži úrokové sadzby na podporu ekonomického rastu po tvrdom brexite bez dohody.,aktualizované 

Konzervatívna strana v Británii potvrdila kandidátov na post lídra

Bývalý britský minister zahraničných vecí a presvedčený zástanca tzv. brexitu Boris Johnson je považovaný za najväčšieho favorita.

V Británii sa začal súboj o post nového šéfa Konzervatívnej strany

Okrem Borisa Johnsona prejavili záujem viesť Konzervatívnu stranu aj ďalší desiati poslanci, ktorí sú zároveň súčasnými alebo bývalými členmi vlády.

Britská ekonomika v apríli klesla o 0,4 %

Začiatkom tohto roka mnoho automobiliek ohlásilo dočasné prerušenie výroby, keďže počítali s možnými narušeniami dodávateľských reťazcov z dôvodu vystúpenia Británie z Európskej únie.

Johnson by zadržal platbu za brexit, pre Britov chce lepšie podmienky

Boris Johnson je jedným z 11 kandidátov na post lídra Konzervatívnej strany, a tým aj budúceho premiéra

Mayová odstúpila z postu líderky Konzervatívnej strany

O úrad straníckeho lídra - a prakticky o premiérske kreslo - sa uchádza 11 konzervatívnych poslancov.

Johnson dosiahol víťazstvo na súde, ten zablokoval žalobu proti nemu

Rozhodnutie súdu odstraňuje Johnsonovi prekážku, ktorá mu bránila uchádzať sa o vedúci post v Konzervatívnej strane a tým aj o kreslo britského premiéra.

The Times: Väčšina vlád v EÚ podporuje ďalší odklad brexitu

Podľa správy je najmenej 25 európskych vlád pripravených schváliť Británii ďalší odklad vystúpenia aj napriek vyhláseniam väčšiny britských premiérskych kandidátov.

Mayová oficiálne odstupuje z pozície líderky konzervatívcov

Mayová (62) oznámila demisiu už pred dvoma týždňami, keď vyjadrila hlbokú ľútosť nad svojím zlyhaním pri realizácii brexitu.

Farageovu stranu vo voľbách v Peterboroughu porazili labouristi

Peterborough je baštou zástancov brexitu, v referende z roku 2016 tam za odchod z EÚ hlasovalo 61 percent voličov.

PAŠKA: Trump vníma Veľkú Britániu ako klin, ktorý rozloží súdržnosť EÚ

Podpredseda SNS J. Paška prirovnáva tzv. írsku poistku pri brexite k Mníchovskému diktátu, ktorým veľmoci pripravili Československo o pohraničné územia.

Trump: Írska hranica bude fungovať aj po brexite

Hranica medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a nezávislou Írskou republikou je v súčasnosti mäkká a umožňuje voľný pohyb tovaru a ľudí.

Farageova strana má šancu získať prvé kreslo v Dolnej snemovni

Proti Európskej únii zameraná Farageova strana, založená len v apríli tohto roka, zvíťazila v májových voľbách do Európskeho parlamentu (EP) v Británii.

Proeurópsku stranu Change UK opustila väčšina zakladajúcich členov

Strana Change UK vznikla vo februári z bývalých proeurópsky orientovaných labouristov a konzervatívcov. Požaduje vypísanie nového referenda o brexite.

V Európe už došlo k presmerovaniu toku kapitálu na kontinent

Trhoví operátori si nemôžu dovoliť rovnakú vrtkavosť pri rozhodovaní ako politici, povedal šéf paneurópskej burzy Euronext Boujnah.

Trump: Vzťahy medzi Britániou a USA budú po brexite intenzívnejšie

Mayová tiež povedala, že ona i Donald Trump budú aj po odchode Británie z EÚ pracovať na prehlbovaní vzťahov medzi oboma krajinami.

Zo súboja o Mayovej funkciu odstúpil prvý z 13 uchádzačov

Podľa Sky News sa Cleverly rozhodol vzdať svojej kandidatúry na post šéfa konzervatívcov preto, že nenašiel dostatočnú podporu v radoch poslancov svojej strany.

Nemecko sa stalo pre zahraničných investorov menej príťažlivé

Pokiaľ ide o investičné projekty, Nemecko kleslo na tretie miesto a je teraz za Francúzskom. Prvú pozíciu si napriek možným dôsledkom a neistotám brexitu udržala Veľká Británia.

Dvaja z piatich vývozcov v Írsku pocítili negatívny vplyv brexitu

Zdá sa, že patová situácia okolo brexitu najtvrdšie zasiahla írskych vývozcov potravín. Až 60 % z nich potvrdilo jeho negatívny vplyv.

Británia opustí EÚ 31. októbra s dohodou alebo bez nej, tvrdí Johnson

Premiérka Theresa Mayová plánuje v piatok 7. júna odstúpiť z funkcie šéfky Konzervatívnej strany po tom, ako sa jej nepodarilo uskutočniť brexit načas - 29. marca.

Ďalší uchádzač o Mayovej funkciu Sam Gyimah sľubuje druhé referendum

Sam Gyimah svoje rozhodnutie vstúpiť do súboja zdôvodnil tým, že záujemcov o Mayovej funkciu je síce mnoho, avšak prezentujú len veľmi obmedzenú škálu názorov na problematiku brexitu.

Trump: Británia by mala odísť z EÚ aj bez dohody, ak to inak nepôjde

Trumpove výroky odzneli len krátko pred jeho štátnou návštevou Británie, ktorú začína v pondelok a stretne sa v rámci nej aj s kráľovnou Alžbetou II.

Vystúpenie Británie z EÚ bez dohody je podľa Corbyna reálnou hrozbou

Premiérka Theresa Mayová 24. mája vyhlásila, že 7. júna plánuje odstúpiť z funkcie šéfky Konzervatívnej strany. V úrade predsedníčky vlády zostane, kým jej strana nezavŕši proces výberu nového lídra.

O trvalý pobyt v Británii požiadalo už vyše 750.000 občanov EÚ

Británia uviedla, že občania EÚ musia do 31. decembra 2020 podať žiadosť o tzv. štatút usídlenia (settled status) bez ohľadu na to, či dohoda o brexite s Bruselom bude schválená, alebo nie.

Britský minister Philip Hammond varuje pred brexitom bez dohody

Dodal, že si nie je istý, či ľudia vôbec pochopili, aké riziko brexit bez dohody predstavuje nielen pre ekonomiku, ale aj pre budúcnosť Veľkej Británie.

Mayovú by chcel nahradiť aj minister pre brexit James Cleverly

Bývalý podpredseda Konzervatívnej strany Cleverly pri ohlásení svojej kandidatúry varoval pred tými politikmi, ktorí ponúkajú neprirodzene jednoduché riešenia ohľadne brexitu.

Jeremy Hunt žiada novú dohodu o brexite a nový vyjednávací tím

Hunt uviedol, že návrh dohody, ktorý Mayová vyrokovala so zástupcami EÚ vlani v novembri, sa musí prerokovať nanovo.

Triumf Faragea v eurovoľbách zvyšuje možnosť brexitu bez dohody

Populistická Strana brexitu, založená len pred troma mesiacmi, ťažila z hnevu verejnosti spôsobeného odkladmi odchodu Británie z EÚ.

O post lídra konzervatívcov sa bude uchádzať aj minister vnútra Javid

Javid (49) zverejnil v pondelok na sociálnej sieti Twitter videozáznam, v ktorom hovorí, že jeho zámerom je obnoviť dôveru a vytvoriť nové príležitosti.