Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Československé výročia 2018

Banskobystrické bábkové divadlo uvedie hru V. Havla Motýľ na anténe

Ukážka z hry V Havla Motýľ na anténe Bábkového divadla na Rázcestí v Banskej Bystrici Foto: Bábkové divadlo na Rázcestí

Inscenáciu divadlo uvedie v piatok (26.10.) o 19.00 h. Uvedenie tejto hry je zároveň príspevkom BDnR k 100. výročiu vzniku Československej republiky.

Banská Bystrica 24. októbra (TASR) - Premiéra hry Motýľ na anténe z pera jednej z najvýraznejších osobností československých dejín, dramatika, politika, vedúcej osobnosti československého disentu a prvého prezidenta ponovembrového Československa Václava Havla je októbrovou udalosťou v Bábkovom divadle na Razcestí (BDnR) v Banskej Bystrici.

Inscenáciu divadlo uvedie v piatok (26.10.) o 19.00 h. Uvedenie tejto hry je zároveň príspevkom BDnR k 100. výročiu vzniku Československej republiky.

"Hra Motýľ na anténe je jednoaktovou komédiou, ktorá stojí na hranici medzi ideálnymi predstavami a realitou, konaním a nekonaním, aktivitou a pasivitou nás ľudí. Václav Havel do nej zašifroval mnoho z vlastných politických a filozofických názorov na svet a spoločnosť," priblížila hru dramaturgička divadla Monika Tatarková.

Ako ďalej uviedla, Motýľ na anténe prináša v kontexte roku 2018 prekvapivé mosty medzi minulosťou a prítomnosťou, odhaľuje nemenné korene sociálnych a individuálnych zákonitostí v našich životoch. "Inteligentný, sebakritický humor s príklonom k absurdizmu podporuje sviežosť a aktuálnosť tém, ktoré autor zachytil pred 70. rokmi," doplnila.

Inscenáciu režijne pripravila divadelná a televízna režisérka Soňa Ferancová, ktorá tvorí najmä pre činoherné divadlá v Bratislave. Prvá repríza inscenácie sa koná v utorok 30. októbra o 19.00 h.