Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Bielikova fotka občianskeho odporu proti okupácii zdobí pamätné diela

Na snímke autor pamätnej medaile Kliment Mitura počas prezentácie pamätných diel zobrazujúcich občiansky odpor proti okupácii Československa z augusta 1968 vo vestibule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave 21. augusta 2018. Ide o suvenírovú bankovku, zberateľskú mincu, pamätnú medailu a poštovú známku. Na všetkých dielach je v rôznych formách zobrazená fotografia Ladislav Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom. Foto: TASR/Dano Veselský

Tieto diela zobrazujúce občiansky odpor proti okupácii z roku 1968 v utorok prezentovali v bratislavskej Univerzite Komenského, na mieste, kde pred 50 rokmi vyhasli životy 3 ľudí po streľbe okupantov.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Svetoznáma fotografia Ladislava Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom zdobí pamätnú medailu, poštovú známku, suvenírovú bankovku a zberateľskú mincu.

Tieto pamätné diela zobrazujúce občiansky odpor proti okupácii z roku 1968 v utorok prezentovali v bratislavskej Univerzite Komenského (UK), na mieste, kde pred 50 rokmi vyhasli životy troch ľudí po streľbe okupantov. Vydanie diel iniciovala nezisková organizácia Camera Obskura. Historický ústav Slovenskej akadémie vied (SAV) predstavil novú publikáciu Dubček.



Dlhodobo sa tvoriaci zástup množstva filatelistov a iných zberateľov na chodníku vedľa UK aj okoloidúcim pripomínal mimoriadnu udalosť. Bolo to asi prvýkrát na Slovensku, že naraz sa mohli dostať k štyrom takýmto zberateľským raritám. Navyše s jednotnou historickou témou, ktorá zmenila život miliónom spoluobčanom, a na ktorú si tí starší veľmi dobre pamätajú.

Poštovú známku Slovenskej pošty vytvoril akademický maliar Rudolf Cigánik. Má nominálnu hodnotu 1.80 eura, vyšla v náklade 60.000 kusov. So známkou je vydaná obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou a dátumom 21.8.2018 a domicilom Bratislavy. Motívom prítlače FDC obálky je protestujúci Dominik Tatarka z ďalšej Bielikovej fotografie. Zberateľská minca Národnej banky Slovenska je dielo Patrika Kovačovského, autor pamätnej medaile je Kliment Mitura, suvenírovú bankovku prezentovala spoločnosť Nunofia.

Prezentácia pamätných diel zobrazujúcich občiansky odpor proti okupácii Československa z augusta 1968 vo vestibule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave 21. augusta 2018.
Foto: TASR/Dano Veselský


"Táto téma ma zaujala, pretože som mal rovnaké pocity ako robotník Emil Galo, ktorý sa odvážne postavil pred tank. Vtedy som bol na vojenčine v Michalovciach a v čase obsadenia našich kasární sme mali plánovaný nočný výjazd s technikou bez streliva. Pred druhou hodinou sme počuli hrmot a mysleli sme, že naši zahrievajú motory áut. Boli sme prekvapení, keď sme videli Rusov v uniforme," pre TASR zaspomínal Kliment Mitura. Zároveň prezradil kompozíciu pamätnej medaile v podobe trojkombinácie: UK, tank a Galo.

Prezentácia pamätných diel zobrazujúcich občiansky odpor proti okupácii Československa z augusta 1968 vo vestibule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave 21. augusta 2018. Ide o suvenírovú bankovku, zberateľskú mincu, pamätnú medailu (na snímke) a poštovú známku.
Foto: TASR/Dano Veselský


K 50. výročiu odporu proti okupácii pripravil Historický ústav SAV pod vedením autorskej dvojice Miroslav Londák a Slavomír Michálek knihu Dubček. Na nej sa podieľalo takmer 20 špičkových slovenských a českých historikov, ktorí uvádzajú nový pohľad na jedného z najznámejších politikov v Európe – Alexandra Dubčeka. Okrem doteraz neznámych faktov z jeho života monografia prináša hutný a vyvážený text, v ktorom autori dlhoročným výskumom odstránili nánosy historických legiend a mýtov súvisiacich s prvým tajomníkom ÚV KSČ a chcú priniesť objektívny pohľad na túto výnimočnú osobnosť československých dejín. Texty postavili najmä na objasňovaní dôvodov Dubčekovho konania v kontexte vtedajšieho historického vývoja. Vrcholného predstaviteľa Pražskej jari nevelebia ani nediskvalifikujú, ukazujú ho v historickom kontexte takého, aký bol.