Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Bratislavskou výstavou portrétov oslavuje L. Špirko storočnicu ČSR

Ilustrčná snímka. Foto: TASR - Pavol Zachar

Lubo Špirko sa narodil v Levoči (1965). Vyrastal v Trnave a do Bratislavy prišiel študovať jadrové inžinierstvo na Technickej univerzite.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Čiernobielymi portrétmi osobností kultúrneho, spoločenského a iného života zaplnil fotograf Lubo Špirko bratislavskú galériu SPP. Výstavu nazval Skoro biela a potrvá do 6. novembra.

"Všetci sa narodili v Československu a za každým je veľký príbeh, stačí sa im pozrieť do tváre. Tiež ich spájajú svetlé vlasy. Tomuto projektu sa venujem tri roky a pokračujem v ňom. Výstava po bratislavskej premiére bude putovať po slovenských centrách v zahraničí," povedal pre TASR fotograf.

Herci Ladislav Chudík, Jiří Lábus, Martin Huba, Stanislav Štepka, Jiří Menzel, Milan Lasica, Petr Nárožný, Juraj Kukura, Marián Labuda, hudobník Jiří Stivín, básnik Kamil Peteraj, speváčka Eva Pilarová, hokejista Jozef Golonka a iné známe osobnosti sú na veľkoplošných (2x1,5 metra) aj menších obrazoch. Vo výbere fotografa je aj vinár Milan Pavelka a ďalší podnikatelia, právnici, lekári i rôzni zamestnanci neznámi širšej verejnosti.

"Je to album majstrovských portrétov ľudí. Obrazová óda na múdrosť, pokus zachytiť sneh vo vlasoch mužov a žien, ktorí toho veľa prežili, a tak veľa toho vedia. Fotografie seniorov majú často nostalgicko-smutný tón, nezriedka nádych do boľava. Majú na to právo. Z týchto portrétov však sála pozitívna energia, súhra, úcta a rešpekt umelca a fotografovaných – hlboko pokorných a múdrych hľadačov," konštatuje kurátor výstavy Pavol Demeš.

Lubo Špirko sa narodil v Levoči (1965). Vyrastal v Trnave a do Bratislavy prišiel študovať jadrové inžinierstvo na Technickej univerzite. Pracoval v súkromných spoločnostiach ako finančný a výkonný riaditeľ. Od roku 2000 je fotograf na voľnej nohe, vedie svoje foto štúdio v Bratislave a organizuje workshopy o fotografovaní. Hlavnou doménou jeho tvorby sú umelecké zábery v pohybe športovcov a tanečníkov v rôznom prostredí – pod vodou, v štúdiu aj v exteriéri. Vydal niekoľko kníh: Body Look (2002), Body Portfolio (2004), Nezakrývajme si oči (2005), Flowers (2006), WaterEmotion (2010).