Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

JAVORČÍK: SR a ČR chystajú v Bruseli sériu podujatí k výročiam

Na archívnej snímke sprava edúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík. Foto: TASR - Martin Baumann

Séria osláv sa bude konať v kontexte viacerých výročí - 100 rokov od založenia Československa, 50 rokov od Pražskej jari a z pohľadu samostatného Slovenska aj 25 rokov od jeho vzniku.

Brusel 10. januára (TASR) - Slovenská a Česká republika chystajú v priebehu roka 2018 v Bruseli sériu kultúrnych a spoločenských podujatí, ktorými chcú pripomenúť významné míľniky vo svojej histórii. Uviedol to v stredu pre TASR vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ Peter Javorčík.

Séria osláv sa bude konať v kontexte viacerých výročí - 100 rokov od založenia Československa, 50 rokov od Pražskej jari a z pohľadu samostatného Slovenska bude dôležité pripomenúť si aj 25 rokov od jeho vzniku.

"Sériu kultúrnych podujatí začína už tradičný Novoročný koncert SR v Bruseli, ktorý sa uskutoční 25. januára a ktorý bude venovaný 25. výročiu vzniku Slovenskej republiky," povedal Javorčík.

Podľa neho sa organizátori pripravovaných podujatí zamerali na viacero akcií. Plánujú sa výstavy fotografií, snahou je predstaviť európskemu publiku v Bruselu slovenské a české filmy, čo je naplánované na október. Na november česká aj slovenská strana pripravujú veľký sviatočný koncert pre predstaviteľov Európskej komisie a ostatných európskych inštitúcií a s účasťou dôležitých hostí z oboch krajín.

"Ambícia je tieto akcie robiť spoločne s českou stranou, aby sme aj v Bruseli dali najavo, že je to výročie, ktoré patrí obom krajinám," uviedol Javorčík. Dodal, že aj Slovensko aj Česká republika budú prípravu týchto podujatí platiť "zo svojho", avšak snahou je vytvoriť určitú synergiu a niektoré z plánovaných podujatí pripraviť pod spoločnou hlavičkou.

Spravodajca TASR Jaromír Novak