Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Československé výročia 2018

Astrofilm v Piešťanoch pripomenie históriu astronómie ČR a SR

Na archívnej snímke Ivan Bella. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Jeho hosťami budú český popularizátor astronómie Jiří Grygar a kozmonaut Ivan Bella. Festival si pripomenie i 40 rokov od letu do vesmíru prvého československého kozmonauta.

Piešťany 3. októbra (TASR) – História českej a slovenskej astronómie pri príležitosti 100. výročia založenia Československej republiky (ČSR) bude témou 12. ročníka medzinárodného filmového festivalu Astrofilm, ktorý sa uskutoční v Piešťanoch od 9. do 11. októbra. Jeho hosťami budú český popularizátor astronómie Jiří Grygar a kozmonaut Ivan Bella. Festival si pripomenie i 40 rokov od letu do vesmíru prvého československého kozmonauta.

Astrofilm pripravuje tradične Slovenská ústredná hvezdáreň (SÚH) Hurbanovo v spolupráci s mestom Piešťany. Partnermi sú Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied (SAV), Slovenský zväz astronómov a Tekovská hvezdáreň v Leviciach. Podujatie sa bude konať v Mestskom kultúrnom stredisku Piešťany. Podľa vyjadrenia lektora SÚH Pavla Ďuriša s Grygarom i Bellom sa záujemcovia budú môcť stretnúť v posledný deň podujatia. "Jiří Grygar má naplánovanú prednášku na štvrtok 11. októbra o 9. hodine na tému Nezadržiteľný vzostup bezpilotnej astronomickej kozmonautiky, beseda s Ivanom Bellom bude o 17.30 h," uviedol.

Úvod Astrofilmu bude patriť premietaniu dokumentu Svetlé miesta a besede o histórii českej a slovenskej astronómie k 100. výročiu vzniku ČSR. Po všetky dni sa budú premietať súťažné snímky a každý večer čaká účastníkov spoločné pozorovanie nočnej oblohy. V závere organizátori odovzdajú Csereho cenu Slovenskej astronomickej spoločnosti pri SAV. Súčasťou bude aj výstava fotografií Nebeské symfonie Petra Horálka z Česka. Ďuriš zdôraznil, že festival je určený nielen odborníkom, ale hlavne širokej verejnosti.