Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Slovenská pošta vydá známku s motívom ikonickej fotografie L. Bielika

Slovenská pošta vydá v roku 2018 poštovú známku s motívom najznámejšej fotografie Ladislava Bielika Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom. Foto: TASR / Vlastimír Andor

Na spracovanie návrhov poštovej známky Slovenská pošta oslovila známych tvorcov.

Bratislava 16. augusta (TASR) – Poštovú známku s motívom známej fotografie Ladislava Bielika vydá 21. augusta 2018 Slovenská pošta. Pri príležitosti 50. výročia augusta 1968 vychádza v emisnom rade Umenie pod názvom "Ladislav Bielik – Muž s odhalenou hruďou pred okupačným tankom". TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Martina Macková.

"Fotoreportér Ladislav Bielik v rozhodujúcom okamihu pohotovo stlačil spúšť. Tak vznikla ikonická fotografia, ktorá je dodnes najvýraznejším symbolom odporu občanov proti invázii armád Varšavskej zmluvy do Československa a ktorá bola predlohou pre novú poštovú známku," uviedla hovorkyňa, podľa ktorej motív fotografie tvorí trojuholník medzi protestujúcim Emilom Gallom, delom tanku pripraveným vystreliť a Univerzitou Komenského v pozadí.

"Poštová známka vychádza vo forme hárčeka. Ten zobrazuje celú Bielikovu fotografiu a na poštovej známke je vyobrazená len jej centrálna časť. Známka má nominálnu hodnotu 1,80 eura a vychádza v náklade 60.000 kusov," priblížila Macková.

Fotografia Ladislava Bielika, ktorá zobrazuje muža s odhalenou hruďou pred okupačným tankom, bola motívom pre novú poštovú známku.
Foto: Slovenská pošta


Súčasne s poštovou známkou bude podľa nej vydaná aj obálka prvého dňa s pečiatkou FDC (skratka anglického "first day cover" – obálka prvého dňa) s dátumom 21.8.2018 a domicilom mesta Bratislava. "Motívom prítlače FDC obálky je protestujúci Dominik Tatarka, tiež na základe predlohy dobovej fotografie Ladislava Bielika z augusta 1968. Motívom FDC pečiatky je Bielikov fotoaparát značky Canon," doplnila hovorkyňa pošty.

Ako ďalej informovala, na spracovanie návrhov poštovej známky Slovenská pošta oslovila známych tvorcov. Autorom grafického dizajnu hárčeka poštovej známky je akademický maliar Vladislav Rostoka a výtvarné návrhy FDC a FDC pečiatky, ako aj rytinu hárčeka poštovej známky a FDC spracoval akademický maliar Rudolf Cigánik.

Známku vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom tlačiareň Tiskárna Hradištko v spolupráci s Poštovní tiskárnou cenin Praha.

"Slávnostné uvedenie pamätných diel k 50. výročiu odporu proti okupácii, vrátane prezentácie novoemitovanej poštovej známky, sa bude konať 21. augusta 2018 v priestoroch Univerzity Komenského v Bratislave od 10.45 h," uzavrela Macková.