Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

V Partizánskom založili 1. Česko-slovenský spolok 2018

Ilustračné foto. Foto: TASR

Spolok bude pripravovať i rôzne aktivity s odkazom na česko-slovenskú spoločnú históriu.

Partizánske 30. októbra (TASR)- Odkaz stého výročia vzniku Československej republiky (ČSR) a dlhoročnú spoluprácu oboch republík bude niesť 1. Česko-slovenský spolok 2018. Pri príležitosti okrúhleho výročia oficiálne vznikol v utorok v najmladšom meste ČSR, v Partizánskom.

"Ide o organizáciu, ktorá má za cieľ podporovať česko-slovenskú vzájomnosť, rozvíjať dobré vzťahy a hlavne uchovávať a rozvíjať tradíciu úcty k práci našich predkov, ktorí založili prvú Československú republiku. Tým v prípade Českej republiky obnovili štátnosť a v prípade Slovenska nanovo definovali po prvý raz slovenskú štátnosť, vďaka ktorej bolo možné v roku 1993 pokračovať vznikom samostatnej Slovenskej republiky," povedal pre TASR primátor Partizánskeho Jozef Božik.

Prvá ČSR je podľa neho najdôležitejším medzníkom v novodobých dejinách slovenského národa, a preto je mimoriadne dôležité, aby si ľudia tento moment pripomínali, ctili a rozvíjali dobré česko-slovenské vzťahy. "1. Česko-slovenský spolok 2018 je organizáciou úcty k dielu Tomáša Garrigua Masaryka a Milana Rastislava Štefánika. Som veľmi rád, že sa k nám pridávajú aj bratia Česi, ako aj Slováci žijúci v Čechách. Prvé pobočky tohto spolku vznikajú v podobe klubov v Benešove pri Prahe a Náchode," priblížil.

Spolok bude pripravovať i rôzne aktivity s odkazom na česko-slovenskú spoločnú históriu. "Kľúčové je rozvíjať dobré vzťahy, podporovať súžitie Čechov a Slovákov na území oboch republík. Jedným z prvých krokov bude organizovanie vedomostných súťaží venovaných histórii Československa, predovšetkým pre žiakov. Začíname partnerskými mestami ako je Valašské Meziříčí, Benešov a Náchod a potom časom, pevne verím, že sa nájdu ďalšie samosprávy inšpirované dobrými vzťahmi Čechov a Slovákov a budú chcieť v tradícii pokračovať," dodal Božik.