Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

Vo Veľkom Grobe odhalili pomník padlým rodákom v prvej svetovej vojne

Na snímke Pamätník padlým rodákom z prvej svetovej vojny vo Veľkom Grobe v nedeľu 11. novembra 2018. Foto: TASR Lukáš Grinaj

Hoci pamätník mal stáť už v roku 1928, snaha stroskotala na neschopnosti dohodnúť sa, kde bude umiestnený.

Veľký Grob 11. novembra (TASR) – V parku pred evanjelickým kostolom v obci Veľký Grob v okrese Galanta odhalili v nedeľu poobede pomník na počesť padlým rodákom, ktorí položili životy v prvej svetovej vojne v rokoch 1914 až 1918. Pamätník postavili po 100 rokoch od jej skončenia sa. Udalosť sprevádzali dobová ukážka uhorskej armády, salvy z dela, ale aj výstava a krátka prezentácia v kultúrnom dome.

"Myšlienka pamätníka padlým rodákom, ktorý sme odhalili vo Veľkom Grobe, je stará už 90 rokov. V minulosti takáto snaha stroskotala pre spor o tom, kde bude pamätník stáť. Som preto veľmi rád, že sa pamätník aj za pomoci obce a ďalších dobrovoľníkov nakoniec podarilo zrealizovať. Má viac ako štyri metre a je na ňom uvedených 41 mien mužov, ktorí položili svoje životy v prvej svetovej vojne. Aj týmto spôsobom sme si chceli pripomenúť 100 rokov od skončenia sa vojny," povedal pre TASR koordinátor projektu postavenia pamätníka Rudolf Ženiš.

Vybudovaním tohto pietneho miesta si podľa jeho slov chceli uctiť pamiatku rodákov. Malo ísť o odkaz mieru aj pripomenutie si boja za národnú identitu pri vzniku prvej Československej republiky.

Hoci pamätník mal stáť už v roku 1928, snaha stroskotala na neschopnosti dohodnúť sa, kde bude umiestnený. Napokon sa väčšia časť prípravy a realizácie postavenia pomníka diala na báze dobrovoľnosti a sponzorstva. V prvej fáze muselo dôjsť k revitalizácii parku pred evanjelickým kostolom.

Myšlienka pripomínať si obyvateľov obce, ktorí bojovali za Rakúsko-Uhorsko, sa zrodila zhruba pred rokom, prišiel s ňou historik Juraj Červenka. Jeho manželka Ivana Červenková, rodáčka a rovnako historička, sa pri spracúvaní dejín Veľkého Grobu do monografie obce venovala aj tomuto obdobiu. Pátrala po padlých mužoch v análoch Vojenského historického archívu.

Vojaci v 72. pešom pluku a 13. honvédskom pešom pluku boli nasadení v bojoch najmä v Rusku a Taliansku. Väčšina z nich padla na východnom fronte v Haliči a na území Ruska. Najmladší z nich bol 20-ročný Juraj Vozár a najstarší bol Michal Rajko, ktorý zahynul vo veku 49 rokov. Ženiš sa zase pustil do pátrania v obci. Obyvateľ obce Ľudovít Tomašovič ponúkol, že pomník vyhotoví a postaví sponzorsky. Navrhol aj jeho vzhľad, ktorý je v historizujúcom štýle.