Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

A. Érsek nevidí dôvod na odsúvanie výstavby rýchlocesty R7

Árpád Érsek Foto: TASR

Poslanec Arpád Érsek (Most-Híd) tvrdí, že realizácia rýchlostnej cesty R7 na juhu krajiny je reálna: "Pripravenosť tejto cesty je na takej úrovni, že niektoré časti sa v roku 2013 môžu začať stavať."

Bratislava 11. decembra (TASR) - Poslanec Národnej rady SR za Most-Híd Arpád Érsek nevidí dôvod na odsúvanie výstavby rýchlostnej cesty R7 z jesene 2013 na neurčito, najskôr však na rok 2015. K posunu pristúpilo podľa Érseka ministerstvo dopravy. Poslanec tvrdí, že je možné začať stavať v roku 2013.

"Pripravenosť tejto cesty je na takej úrovni, že niektoré časti sa v roku 2013 môžu začať stavať. Termín je síce napnutý, ale pri dobrej práci by to bolo možné zrealizovať a v roku 2016 by mohla byť cesta na určitých úsekoch sprejazdnená," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente Érsek. Zdôraznil, že by to pomohlo pri príjazdoch do Bratislavy, keďže z juhu do hlavného mesta prichádza množstvo áut.

Érsek zdôraznil, že ak sa dokončia projekty pre stavebné práce, kde je termín jún 2013, "tak zostáva čas na vytendrovanie dodávateľa a určité časti sa môžu robiť. Nevidím dôvod na odďaľovanie. Termíny sú napnuté, ale reálne," uviedol opozičný poslanec.

Ministerstvo dopravy poslalo do pripomienkového konania aktualizovaný Program prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest na roky 2011 až 2014. V ňom sa počíta so spustením výstavby na rýchlostnej ceste R7 až po roku 2014. Konkrétne by malo ísť o úseky Bratislava, Keletec – Bratislava, Prievoz a Bratislava - Dunajská Lužná.

Rezort dopravy tvrdí, že si uvedomuje dopravnú situáciu na východnej časti Bratislavy, ktorej výstavba rýchlostnej cesty R7 nepochybne pomôže. "Plán výstavby diaľnic, ktorý ministerstvo dopravy minulý týždeň poslalo do medzirezortného pripomienkového konania, len pomenováva stav a pripravenosť jednotlivých úsekov diaľnic a rýchlostných ciest," skonštatoval hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Ministerstvo by rýchlocestu R7 podľa jeho slov najradšej stavalo už zajtra. "Ale tieto úseky v čase nášho príchodu na ministerstvo ani zďaleka neboli pripravené na výstavbu," doplnil Kóňa. Stav, v akom zdedili úseky, tak vylučuje reálnosť začiatku výstavby na budúci rok. "Rezort dopravy pokračuje v príprave výstavby tejto rýchlostnej cesty," ubezpečil Kóňa.