Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

A. Danko: Daň z príjmu 15 % je optimálna pre všetkých, ktorí podnikajú

Na archívnej snímke Andrej Danko. Foto: TASR - Marko Erd

Parlament v stredu schválil novelu zákona o dani z príjmov z dielne SNS, ktorá rieši zníženie daní pre podnikateľské subjekty s obratom do 100.000 eur a živnostníkov.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Daň z príjmu vo výške 15 % považuje koaličná SNS za optimálnu pre všetkých, ktorí podnikajú. Teda nielen pre podnikateľské subjekty s obratom do 100.000 eur a živnostníkov. Skonštatoval to v stredu na brífingu predseda parlamentu a SNS Andrej Danko s tým, že opatrenie v takomto rozsahu by národniari presadili, ak by mali väčšiu politickú silu.



Parlament v stredu schválil novelu zákona o dani z príjmov z dielne SNS, ktorá rieši zníženie daní pre podnikateľské subjekty s obratom do 100.000 eur a živnostníkov. Danko zdôraznil, že cesta znižovania daní je tou správnou cestou. "Chcel by som do budúcna avizovať, že ak by sme mali väčšiu politickú silu, 15 % považujeme za optimálnu daň z príjmu pre všetkých, ktorí podnikajú, a takisto som pripravený sa o tom baviť aj na príjme fyzických osôb z hľadiska závislej činnosti," priblížil. Z jeho pohľadu ide o optimálnu výšku dane, ktorá aj motivuje ľudí a zabraňuje špekuláciám.

Zároveň sa poďakoval všetkým poslancom za podporu tohto návrhu. "Všímajte si, že najmä opoziční noví politici, akými sú pán Mihál a takisto pani Remišová, nepodporili zníženie dane z príjmu. Som z toho trošku aj v šoku, pretože vždy hovoria, že dane treba znížiť," podotkol.

Zdôraznil, že v ďalšom tlaku na znižovanie daní budú pokračovať. V tej súvislosti spomenul ďalší návrh zákona z dielne SNS, ktorým sa má znížiť daň z pridanej hodnoty na vybraté potraviny. "Práve selektujeme ešte zoznam potravín, ktorý bude finálny," ozrejmil.

Danko súčasne zopakoval, že je najvyšší čas pozrieť sa na rezervy štátu. "Ak si myslí minister financií, že cesta je zvyšovať dane na tabak, alkohol, ja hovorím, že nie. Štát má veľké rezervy v únikoch DPH, štát má veľké rezervy pri hospodárení a naozaj si myslím, že je najvyšší čas sa pozrieť na rezervy štátu skôr, ako sa budú zaťažovať peňaženky ľudí," dodal.