Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Poslanci uskutočnili prieskum v Slovenskom pozemkovom fonde

NR SR, archívna snímka. Foto: TASR Pavel Neubauer

Predmetom poslaneckého prieskumu bolo viacero oblastí v činnosti fondu.

Bratislava 20. júna (TASR) - Zástupcovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie vykonali v stredu poslanecký prieskum v Slovenskom pozemkovom fonde (SPF).

"Predmetom poslaneckého prieskumu bolo viacero oblastí v činnosti SPF, ktoré sú zo strany členov výboru vnímané ako problémové," uviedol hovorca SPF Martin Kormoš. Boli to predovšetkým reštitučné nároky plnené postupníkom, prenájom pozemkov v správe a nakladaní SPF, ale aj konkrétne prípady, ktoré označili jednotliví členovia.

Časť otázok vedenie SPF podľa Kormoša zodpovedalo členom výboru počas prieskumu. "Vzhľadom na krátky časový priestor budú zvyšné otázky zodpovedané písomne," konštatoval hovorca.

Podľa poslancov z opozičnej SaS sa na SPF nakopili problémy, ktoré treba riešiť. Ocenili prístup a snahu vysvetliť predložené otázky.

"Výsledky však hodnotíme ako závažné. Z odpovedí, ktoré sme dostali, vyplynulo, že súčasné legislatívne nastavenie vyhovuje špekulantom s pozemkami. SPF doteraz nepredložilo žiadne legislatívne odporúčania, ktoré by zabránili špekulatívnemu nakladaniu v správe a majetku SPF," konštatovala po poslaneckom prieskume Anna Zemanová (SaS). Podľa jej straníckeho kolegu Radoslava Pavelku je dôležité, aby kompetentní začali konať a nakopené problémy urýchlene riešili.