Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Agro: PPA a SPF podpísali memorandum o vzájomnej pomoci a výmene dát

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Memorandum podpísal za PPA generálny riaditeľ Jozef Kiss a za Slovenský pozemkový fond generálny riaditeľ Ján Marosz a námestníčka generálneho riaditeľa Adriana Muráňová.

Bratislava 18. apríla (TASR) - Vedenie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) prvýkrát v histórii rokovalo so Slovenským pozemkovým fondom (SPF) o možnej spolupráci. Výsledkom je podpísanie memoranda o vzájomnej pomoci a výmene dát. Informovala o tom PPA.

Memorandum podpísal za PPA generálny riaditeľ Jozef Kiss a za Slovenský pozemkový fond generálny riaditeľ Ján Marosz a námestníčka generálneho riaditeľa Adriana Muráňová.

"Som rád, že sa nám po niekoľkomesačných rokovaniach podarilo vytvoriť priestor na spoluprácu pri výmene dát. Tie sú veľmi dôležité pre našich žiadateľov a väčšiu transparentnosť a rýchlosť procesov schvaľovania žiadostí o priame platby. Považujem to za historicky významný krok, ku ktorému nepristúpilo žiadne z predchádzajúcich vedení agentúry," povedal Kiss.

Memorandum predpokladá zintenzívnenie vzájomnej komunikácie a koordinácie postupov pri obojstrannom poskytovaní potrebných informácií. Cieľom je zabezpečiť účinnosť a efektívnosť kontrolných mechanizmov v PPA a SPF pri správe majetku štátu a využívaní poskytnutých finančných prostriedkov.

PPA bude poskytovať SPF údaje o žiadostiach o priame podpory a dotácie. SPF bude PPA poskytovať informácie o stave uzatvárania nájomných zmlúv k pozemkom v správe SPF. Tieto informácie vychádzajú z databáz oboch inštitúcií, ktoré sú súčasťou digitalizácie údajov subjektov, ktoré podnikajú v rezorte poľnohospodárstva.