Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebníctve rástla najvýraznejšie za vyše roka

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Index nákupných manažérov pre britský stavebný sektor dosiahol v apríli 53 bodov oproti marcovej hodnote 50,2 bodu.

Londýn 7. mája (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore pokračovala v apríli v raste, pričom tempo rastu zaznamenalo prudké zrýchlenie a dosiahlo najvyššiu úroveň za viac než rok. Veľkou mierou k tomu prispeli oblasti komerčných a inžinierskych stavieb. Informoval o tom portál RTTNews, ktorý sa odvolal na výsledky prieskumu S&P Global.

Index nákupných manažérov pre britský stavebný sektor dosiahol v apríli 53 bodov oproti marcovej hodnote 50,2 bodu. To znamená výrazné zrýchlenie rastu aktivity, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Navyše, aprílové tempo rastu bolo najvýraznejšie od februára minulého roka.

K prudkému zrýchleniu aktivity v stavebníctve prispel v najväčšej miere sektor komerčných stavieb, ktorý zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. Tento segment bol z troch sledovaných oblastí najrýchlejšie rastúcim, pričom k rastu sa vrátil po 13 mesiacoch poklesu.

Darilo sa aj sektoru inžinierskych stavieb, ktorý rástol najvýraznejšie za posledných deväť mesiacov. Naopak, aktivita v oblasti bytovej výstavby zaznamenala pokles.