Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Analytici nepredpokladajú významnejšie zrýchlenie rastu priemyslu SR

Foto: TASR/AP

Štatistický úrad SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie sa v apríli 2012 v porovnaní s aprílom 2011 zvýšil o 10,9 %.

Bratislava 8. júna (TASR) - Obraz vývoja priemyselnej produkcie SR sa podľa ekonomického analytika Tatra banky Borisa Fojtíka v apríli 2012 v medzimesačnom porovnaní zmenil iba minimálne.

Uviedol, že rast ťahajú automobilky, zvyšné odvetvia sú v priemere v mínuse. Dynamika rastu v apríli 2012 mierne spomalila, medziročne na 10,9 %. Samotná priemyselná výroba rástla o niečo rýchlejšie - medziročne o 13,5 %.

"Vysoký rast by sa mohol na prvý pohľad zdať ako pozitívny prísľub pre výber daní. Avšak väčšina produkcie smeruje do zahraničia, z ktorej sa DPH platí v krajine dovozu. V nasledujúcich mesiacoch už nie sú ohlásené žiadne významné rastové impulzy, a preto nepredpokladáme významnejšie zrýchlenie dynamiky rastu priemyslu," komentoval ďalej zverejnené aprílové čísla priemyselnej produkcie Fojtík.

Očakávania na ďalšie zvýšenie dynamiky rastu, ktoré napovedali nové objednávky, ale aj prieskum medzi priemyselnými podnikmi sa tak podľa slov makroekonóma VÚB Andreja Aradyho nenaplnili. "Výkonnosť slovenského priemyslu na pozadí ochabujúcej európskej ekonomiky však stále možno hodnotiť ako veľmi dobrú," poznamenal.

Pripomenul, že jednoznačný ťahúň výroby a celkového rastu priemyslu je naďalej automobilový priemysel, ktorý v apríli 2012 opäť zvýšil tempo rastu. "Čo sa týka ďalšieho vývoja, predstihové indikátory napovedajú udržanie veľmi slušnej výkonnosti priemyslu aj v nasledujúcom mesiaci," spresnil Arady.

Štatistický úrad SR dnes informoval, že index priemyselnej produkcie sa v apríli 2012 v porovnaní s aprílom 2011 zvýšil o 10,9 %. Vývoj ovplyvnil rast v priemyselnej výrobe o 13,5 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 6,6 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,2 %.