Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Analytik: Ženy pomáhajú riešiť problém s nedostatkom pracovnej sily

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Koncom minulého roka sa zamestnanosť v SR takmer vrátila na predpandemickú úroveň, pričom za tým stáli dva faktory.

Bratislava 8. marca (TASR) - Zamestnanosť žien na Slovensku počas uplynulých štyroch rokov výrazne vzrástla, čo ekonomike pomáha kompenzovať nedostatok pracujúcich mužov. Firmy zamestnávali najmä vzdelané ženy, pričom na pracovnom trhu sa dokázali uplatniť aj ženy vo vyššom veku. V aktuálnom blogu na to poukázal vedúci oddelenia makroekonomických analýz Národnej banky Slovenska (NBS) Ján Beka.

Koncom minulého roka sa zamestnanosť v SR takmer vrátila na predpandemickú úroveň, pričom za tým stáli dva faktory. "Prvým je prílev zahraničnej pracovnej sily. Druhým však bolo najmä väčšie zapojenie žien. Zamestnanosť žien sa zvýšila otakmer 65.000, zatiaľ čo umužov sme zaznamenali pokles opribližne 15.000," vyčíslil Beka.

Vnachádzaní zamestnania dominovali ženy sukončenou vysokou školou. Tento zdroj kvalifikovanej pracovnej sily sa však podľa analytika pravdepodobne vyčerpal, vposlednom období tak pribúdajú zamestnané ženy súplným stredným vzdelaním. "Aby boli vbudúcnosti vyvážené demografické zmeny, je potrebné vtiahnuť na trh práce aj ženy snižšou úrovňou dosiahnutého vzdelania. Pre vládne politiky by to mala byť priorita vnasledujúcom období," zdôraznil.

Pre nedostatok pracovnej sily začali vlani na trhu práce pribúdať aj skôr narodené ženy, ktoré na konci roka 2023 tvorili už dominantnú časť nárastu zamestnanosti žien. Pre porovnanie, vpandemickom roku 2021 si rýchlo nachádzali zamestnanie najmä mladé ženy, čo podľa ekonóma pravdepodobne súviselo sopatrnosťou aobavami, keďže koniec zdravotnej krízy bol stále nejasný.

Pre pokračovanie pozitívneho trendu zamestnávania žien budú podľa analytika rozhodujúce podporné politiky anástroje. Priestor na zlepšenie existuje, najmä pri porovnaní sinými krajinami. "Miera zamestnanosti žien je na Slovensku nižšia ako viných európskych krajinách. Tam, kde sa líšime najviac, je zamestnanosť mladých žien do 29 rokov. Ak by sa vytvorili lepšie podmienky pre zosúladenie pracovného arodinného života aviac by sa pre ženy oplatilo pracovať, zrejme by sa podarilo vtiahnuť na pracovný trh ešte väčší počet mladých žien," vysvetlil Beka.

Nedostatok pracovnej sily je podľa neho téma, oktorej predstavitelia NBS počas pravidelných rozhovorov s podnikateľmi z celého Slovenska počúvajú až pričasto. Práve preto je a bude rozhodujúca schopnosť umožniť všetkým tým, ktorí chcú, nájsť si prácu. "Obzvlášť to platí pre ženy – nielen unás, alevcelej Európe. Len pre ilustráciu, dnes žije vEurópe približne o 5 percent viac žien než mužov. To má, aj naďalej bude mať, zásadný vplyv pre fungovanie ekonomiky," doplnil analytik.