Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Júlovú nezamestnanosť tlačil nadol dopyt po nových zamestnancoch

Ilustračné foto Foto: TASR - Jozef Ďurník

Podľa najnovších štatistík ústredia práce v siedmom mesiaci tohto roka klesla nezamestnanosť na 6,7 %.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Dopyt po nových zamestnancoch, ale aj vplyv prísnejšej legislatívy. Toto sú podľa analytikov hlavné dôvody, ktoré sa podpísali pod júlový pokles nezamestnanosti na Slovensku.

Podľa najnovších štatistík ústredia práce v siedmom mesiaci tohto roka klesla nezamestnanosť na 6,7 %. Pokles bol v júli výrazný, aj keď o niečo miernejší ako v júni tohto roka. Podľa analytikov Národnej banky Slovenska (NBS) v júni vzrástol počet umiestnených do zamestnania a zároveň bolo vyššie aj vyraďovanie z dôvodov iných ako umiestnenie na trhu práce. Odtok uchádzačov tak v júni dosiahol vysokú hodnotu, ktorá sa ale v júli "znormalizovala". "Je možné usudzovať, že prísnejšia legislatíva ohľadne možnosti privyrobiť si počas evidencie na úrade sa čiastočne podpísala pod tento výkyv," konštatujú analytici NBS s tým, že aj v júli ešte miera vyraďovania z administratívnych dôvodov prekračovala historický priemer, oproti júnu sa však zmenšil rozdiel.

Umiestňovanie uchádzačov do zamestnania je však výraznejšie ako ich prítok. "To naznačuje, že dopyt po nových zamestnancoch naďalej motivuje zamestnávateľov dávať prácu aj osobám z radov nezamestnaných, čo predstavuje významný faktor poklesu nezamestnanosti," myslia si analytici NBS. Štatistiky tak naznačujú dynamický vývoj zamestnanosti v 3. štvrťroku.

Pokles nezamestnanosti a tvorbu nových pracovných miest očakáva aj analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Ľubomír Koršňák. "Rastúca ekonomika by mala byť schopná generovať nové pracovné miesta aj v nasledujúcich mesiacoch a tlačiť tak nezamestnanosť na nové historické minimá. Stále pritom platí, že vo väčšine regiónov Slovenska, najmä v prípade západného Slovenska, v súčasnosti nebráni výraznejšiemu poklesu nezamestnanosti nedostatok nových pracovných miest, ale nevhodná štruktúra uchádzačov o prácu," dodal Koršňák.