Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Poskytovatelia sociálnych služieb žiadajú zvýšenie platov zamestnancov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Asociácia je za to, aby finančný príspevok na odkázanosť bol vyplácaný aj na terénnu službu, ktorá by mala podľa APSS zostať v kompetencii obcí.

Bratislava 8. júna (TASR) - Asociácia poskytovateľov sociálnych služieb (APSS) SR žiada zvýšenie platov zamestnancov v sektore o 50 % oproti súčasnosti, a to minimálne na tri etapy za prvý rok a pol volebného obdobia. Druhou požiadavkou je zrovnoprávnenie verejných a neverejných poskytovateľov v oblasti sociálnych služieb. Po štvrtkovej diskusii so zástupcami politických strán o tom informovala predsedníčka APSS Anna Ghannamová.

"Ak štát dokázal zrovnoprávniť prijímateľov, a teda aj poskytovateľov sociálnych služieb, verím, že to dokáže budúca vláda aj zo samosprávnych verejných zdrojov," uviedla Ghannamová. APSS žiada tiež zmeniť kompetencie v sociálnych službách a preniesť kompetencie pobytových služieb dlhodobej starostlivosti z obcí a miest na kraje. Ghannamová upozornila na to, že obce a mestá si 14 rokov neplnia svoje povinnosti a 90 % obcí neplatí k zabezpečeniu sociálnej služby príspevok na prevádzku.

Asociácia je za to, aby finančný príspevok na odkázanosť bol vyplácaný aj na terénnu službu, ktorá by mala podľa APSS zostať v kompetencii obcí. Finančný príspevok v odkázanosti by nemal zároveň byť vyplácaný priamo na účet prijímateľa, pretože môže dôjsť k zneužívaniu.

Od súčasnej vlády odborníkov Ghannamová očakáva prísľub, že neverejní poskytovatelia budú dofinancovaní tak, aby mohli zvýšiť mzdy do úrovne, ako to urobili verejní poskytovatelia, ktorí na to majú prostriedky z verejných samosprávnych zdrojov. Verejné zariadenia sociálnych služieb boli na konci minulého roka dofinancované na úrovni 7 %, v lete majú byť podľa Ghannamovej doplnené chýbajúce financie vo výške 10 %.

"Nám tie financie ako neverejným poskytovateľom chýbajú, pretože nemáme iný príjem, než je úhrada klienta, ktorú nemôžeme stanovovať len tak, sú na to limity. Financie majú ísť aj z príspevkov samospráv, kde 90 % obcí žiadne nedáva, a potom príspevky z ministerstva, ktoré sú limitované, dnes minimálnou mzdou. Žiadame, aby dofinancovanie nastalo ešte z rozhodnutia súčasnej vlády odborníkov," uviedla Ghannamová s tým, že ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Soňa Gaborčáková pripravila všetky materiály na to, aby sa tak udialo.