Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Atény predávajú väčšinový podiel v ropnej rafinérii Hellenic Petroleum

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Predaj firmy je jednou z podmienok veriteľov v rámci tretieho záchranného programu pre Grécko, ktorý sa skončí tento rok v auguste.

Atény 19. apríla (TASR) - Grécko odštartovalo medzinárodný tender na predaj väčšinového podielu vo svojej najväčšej ropnej rafinérii Hellenic Petroleum. Predaj firmy je jednou z podmienok veriteľov v rámci tretieho záchranného programu pre Grécko, ktorý sa skončí tento rok v auguste.

Grécka privatizačná agentúra, ktorá medzinárodný tender spustila v stredu (18.4.), uviedla, že predaný bude minimálne 50,1-% podiel Hellenic Petroleum. Tento predaj patrí k najlukratívnejším v rámci privatizačného programu, ktorý Atény odštartovali v roku 2010. Hellenic Petroleum je totiž na základe trhovej hodnoty, ktorá dosahuje 2,6 miliardy eur, treťou najväčšou ropnou rafinériou v Európe. Záujemcovia sa musia prihlásiť do 18. mája.

Už začiatkom apríla sa hlavní akcionári rafinérie, ktorými sú Paneuropean Oil and Industrial Holdings a grécka vláda, dohodli, že v nej spoločne predajú minimálne 50,1-% podiel. Presný podiel bude známy neskôr. Paneuropean Oil vlastní celkovo 45,5-% podiel v Hellenic Petroleum a grécka vláda 35,5-% podiel.