Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pre problém s emisiami musí do servisov vyše 57.000 áut VW Touareg

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Z toho 25.800 vozidiel pochádza z Nemecka.

Hamburg/Berlín 12. decembra (TASR) - Emisná kauza automobilky Volkswagen nestráca na sile ani po vyše dvoch rokoch. Najnovšie dal nemecký Spolkový úrad pre motorové vozidlá (KBA) zvolať do servisov po celom svete vyše 57.000 športovo-úžitkových vozidiel Volkswagen Touareg s 3-litrovým dieselovým motorom. Dôvodom je zistenie, že vo vozidlách sa nachádzajú dve nelegálne zariadenia, ktoré umožňujú zavádzať pri emisných testoch.

KBA rozhodol o zvolaní áut do servisov ešte 8. decembra. V celom svete sa zvolávanie týka 57.600 vozidiel, z toho 25.800 v Nemecku.

K novým zisteniam problematického softvéru prichádza po vyše dvoch rokoch po vypuknutí emisného škandálu v Spojených štátoch. V septembri 2015 americká Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) oznámila, že do státisícov dieselových áut v USA nainštaloval VW softvér, ktorý umožňoval maskovať skutočné hodnoty oxidov dusíka. Nemecká spoločnosť neskôr priznala, že s takým softvérom jazdí po svete okolo 11 miliónov áut, z nich väčšina v Európe.

Medzitým v júli tohto roka nechali pre rovnaký problém úrady v Nemecku zvolať do servisov okolo 22.000 vozidiel SUV Porsche Cayenne, čo je sesterský model Touaregu.

Okrem toho, minulý týždeň v USA padol v emisnej kauze VW aj tvrdý verdikt voči jednému z manažérov. Oliver Schmidt, ktorý bol v minulosti šéfom environmentálnej divízie VW pre oblasť USA a Kanady, bol odsúdený na sedem rokov väzenia a pokutu 400.000 USD (339.963 eur). To je najvyšší možný trest, aký mohol dostať.