Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

B. Jančuška: Slováci sa nesťahujú za prácou pre nízke mzdy

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz. Foto: TABLET.TV

O súčasnom vývoji trhu práce hovoril Branislav Jančuška zo spoločnosti Grafton.

Bratislava 22. februára (TABLET.TV) - Slovensko má rekordne nízku nezamestnanosť. Za normálnych okolností potešiteľný jav, však spôsobuje v ekonomike problém, ktorým je nedostatok vhodných pracovných síl.

Na pracovnom trhu sú veľké rozdiely medzi západným a východným Slovenskom. Na západe je extrémne nízka nezamestnanosť a veľký dopyt po pracovnej sile. Naopak v Prešovskom, Košickom i Banskobystrickom kraji je vyššia nezamestnanosť ako 10% a vhodnej pracovnej sily dostatok. „Spomedzi evidovaných nezamestnaných je štvrtina ľudí starších ako 50 rokov, o ktorých je záujem na trhu práce, takže rezervy u nás existujú. Dôležitá je podpora a motivácia mobility pracovných síl. Najväčší problém vidím v mzde, ktorá nie je dostatočne atraktívna pre Slovákov z východného a stredného Slovenska a nie je motivujúca, aby sa presťahovali za prácou. Priemerná mzda v trojzmennej prevádzke napríklad v okrese Trenčín alebo Nové Mesto nad Váhom je 600 eur. Mzdy by mali byť pre nich o 20-30% vyššie, aby ich to motivovalo sa presťahovať,“ vysvetlil Jančuška.

Keď firmy nenájdu za týchto podmienok vhodných pracovníkov na Slovensku, snažia sa doviezť vhodnú pracovnú silu zo zahraničia. V rámci EÚ, kde je voľný pohyb pracovných síl, však Slovensko nie je zaujímavé. „Pre Rumunov a Bulharov sme tranzitná krajina na pár mesiacov a potom odchádzajú do Nemecka, či Rakúska za vyššími zárobkami,“ upozornil Jančuska s tým, že na Slovensko prichádza polovica z pracujúcich cudzincov z tretích krajín. „Ide najmä o Srbsko, Ukrajinu a poslednom čase aj Vietnam. Pre nich je ponúkaná mzda atraktívna,“ dodal Jančuška s tým, že veľká časť týchto pracovníkov nepôsobí na Slovensku v súlade s platnou legislatívou, často sú u nás bez pracovnej zmluvy a úplne načierno. „Jednoznačne sa musia zintenzívniť kontroly z inšpektorátov práce u spoločností, ktoré využívajú externé formy zamestnávania,“ uzavrel Jančuška.

Pozrite si reláciu EKONOMIKA Tu a teraz s moderátorom Richardom Kvasňovským.