Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Nadnárodné spoločnosti vlani stiahli z Belgicka miliardy eur

Foto: detuschebank.ge

Dôvodom je nová fiškálna politika belgického premiéra Elia Di Rupa, ktorá znížila mieru takzvaných fiktívnych úrokov zo zdaniteľných ziskov pre nadnárodné spoločnosti.

Brusel 30. apríla (TASR) - Veľké nadnárodné spoločnosti koncom minulého roka vybrali alebo transferovali zo svojich účtov v Belgicku asi 45 miliárd eur, uviedol dnes flámsky denník De Morgen.

Belgicko sa v poslednom štvrťroku 2012 z pohľadu zahraničných investorov stalo najmenej atraktívnou krajinou z 34-člennej Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD), konštatujú belgické médiá.

V posledných mesiacoch 2012 nadnárodné spoločnosti prítomné v Belgicku postupne sťahovali hotovosť z belgických účtov a transferovali peniaze na účty v iných krajinách. Podľa denníka De Morgen, ktorý sa odvoláva na údaje OECD, vlani len za posledné tri mesiace bolo z krajiny vyvezených 45 miliárd eur.

Dôvodom pre túto skutočnosť je nová fiškálna politika belgického premiéra Elia Di Rupa, ktorá znížila mieru takzvaných fiktívnych úrokov zo zdaniteľných ziskov pre nadnárodné spoločnosti. Ide o belgickú špecialitu týkajúcu sa možných zliav v prípade rizikového kapitálu.