Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Belgicko sa zrejme rozhodlo pre nákup amerických stíhačiek F-35

Návštevníčka si fotografuje americké viacúčelové stíhacie lietadlo F-35 B Lightning II na statickej ukážke počas leteckej výstavy v Singapure. Foto: TASR/AP

Nákup amerických stíhačiek piatej generácie, ktoré nahradia starnúcu flotilu lietadiel F-16, pôjde na úkor európskych bojových lietadiel typu Typhoon.

Brusel 22. októbra (TASR) - Belgicko sa v rámci modernizácie svojich ozbrojených síl zrejme definitívne rozhodlo pre americké bojové stíhačky F-35 Lightning II vyrábaných spoločnosťou Lockheed Martin. Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Belga s odvolaním sa na miestne vládne zdroje.

Nákup amerických stíhačiek piatej generácie, ktoré nahradia starnúcu flotilu lietadiel F-16, pôjde na úkor európskych bojových lietadiel typu Typhoon, ktoré vyrába konzorcium Eurofighter Group zo Spojeného kráľovstva s účasťou Nemecka, Španielska a Talianska.

Konečný termín dlho očakávaného vládneho rozhodnutia pre nákup 34 nových lietadiel je 29. október, čo však federálne ministerstvo obrany odmietlo komentovať. Ponuka americkej spoločnosti vypršala 14. októbra, podľa nemenovaných zdrojov z prostredia vlády však bola predĺžená o dva týždne.

Belgická vláda spustila výberový proces pre 34 strojov "novej generácie" v marci 2017. Pôvodný rozpočet pre nové stíhačky bol vo výške 3,6 miliardy eur s predpokladom ďalších nákladov na údržbu a obsluhu vo výške 15 miliárd eur počas odhadovanej 40-ročnej životnosti nových lietadiel.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)