Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Bez šetrenia sa konsolidovať nedá, odkazuje opozícia vláde

Ilustračné foto Foto: TASR

Vláda by podľa poslanca Jozefa Kollára (SaS) mala ísť príkladom ľuďom, ktorým zvyšuje dane, odvody či správne poplatky.

Bratislava 28. august (TASR) - Vláda Smeru sa rozhodla konsolidovať po zníženej daňovej prognóze aj zvýšeným kresaním výdavkov verejnej správy.

"Zrazu pochopila, že sa s tým dá niečo robiť," komentuje pre TASR zatiaľ slovné prísľuby šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) opozičný politik Jozef Kollár (SaS). Má však obavu, aby došlo k riadnemu a premyslenému šetreniu vo verejnej správe.

Kollár spolu so svojimi kolegami z opozičných radov už od prvých vládnych krokov upozorňujú, že konsolidácia iba na strane príjmov nie je správnym krokom a vláda by mala ísť príkladom ľuďom, ktorým zvyšuje dane, odvody či správne poplatky. "Vyzývame ministra financií, aby prestal ničiť hospodárstvo vysokými daňami a aby konečne začal šetriť. Doteraz o šetrení viac rozpráva ako robí," pridáva sa podpredseda KDH Miloš Moravčík v komentári pre TASR.

Najväčší priestor v škrtaní vidí Kollár vo výsluhových dôchodkoch, pričom v tejto oblasti chystá aj vláda zmeny. Opozičný politik navrhuje ponechať výsluhové dôchodky pre tých policajtov či vojakov, ktorí dennodenne vystavujú svoj život riziku.

"Prečo by ich mali mať všetci, čo nosia uniformu," podotkol s tým, že za niekoľko rokov úradníckej roboty dostanú dôchodky napríklad aj "vydávači" občianskych preukazov. Podľa neho by sa mali tieto dávky poberať ako u klasických zamestnancov od dôchodkového veku, teda od 62 rokov.

Druhou oblasťou s veľkým potenciálom na kresanie výdavkov sú pripravované zmeny v štátnej správe, teda projekt ESO - efektívna, spoľahlivá a otvorená správa. Upozorňuje, že vládny kabinet aj napriek zlučovaniu rôznych úradov neprepúšťa ľudí, ba naopak, naplánoval si ich rast o 7000 ľudí. "Prepúšťanie je politicky náročné," pripustil. Dodal však, že od jednofarebnej vlády, ktorá môže bez koaličných kompromisov a rokovaní urobiť aj menej populárne kroky, čakal viac.