Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

BoE: Britská ekonomika ukázala odolnosť voči vysokým úrokovým sadzbám

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podiel domácností s vysokou mierou zadlženia sa zvýšil a do konca roka 2023 pravdepodobne ešte porastie, mal by však zostať o niečo nižší ako historické maximum z roka 2007.

Londýn 12. júla (TASR) – Britská ekonomika preukázala odolnosť voči rizikám, ktoré súvisia s vysokými úrokovými sadzbami, hoci potrvá ešte určitý čas, kým sa naplno prejaví ich vplyv, oznámila v stredu britská centrálna banka (BoE). Podiel domácností s vysokou mierou zadlženia sa zvýšil a do konca roka 2023 pravdepodobne ešte porastie, mal by však zostať o niečo nižší ako historické maximum z roka 2007, konštatovala BoE. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vyššie úrokové sadzby pociťujú skôr domácnosti ako banky, zatiaľ čo podnikový sektor zostal celkovo odolný, uviedla ďalej BoE v pravidelnej polročnej správe o finančnej stabilite. Vyššie náklady na financovanie budú napriek tomu pravdepodobne vyvíjať tlak na niektoré menšie firmy, ako aj na vysoko zadlžené podniky, dodala.

BoE tiež uviedla, že po krachu americkej regionálnej banky Silicon Valley Bank spolupracuje s ministerstvom financií na vytvorení mechanizmu s cieľom zabezpečiť hladký proces likvidácie malých bánk, ktoré sú oslobodené od určitých požiadaviek vzťahujúcich sa na väčšie finančné ústavy.


Britské banky uspeli v najnovších stresových testoch



Finančné inštitúcie vo Veľkej Británii uspeli v najnovšom kole záťažových testov britskej centrálnej banky (BoE). Všetky zúčastnené banky splnili požiadavky na výšku základného kapitálu, čo znamená, že žiadna z nich nebude musieť zvyšovať svoje kapitálové rezervy, oznámila v stredu BoE. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Stresové testy pracovali so scenárom vyššej inflácie, rastúcich úrokových sadzieb vo svete a hlbokého poklesu ekonomiky sprevádzaného vyššou nezamestnanosťou. Tento scenár bol podľa BoE celkovo tvrdší ako finančná kríza v rokoch 2007 a 2008.

Banky vstupovali do najnovších testov v lepšej kondícii ako v predchádzajúcom kole v roku 2019, pričom aj naplnenie krízového scenára by malo na ich základný kapitál menší vplyv ako vtedy, uviedla BoE.