Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

Boeing v prvom štvrťroku výrazne obmedzil produkciu

Ilustračné foto. Foto: TASR - Branislav Račko

Federálny úrad pre letectvo (FAA) v USA dal minulý mesiac Boeingu 90 dní, aby prišiel s plánom na riešenie problémov s kontrolou kvality.

Arlington 9. apríla (TASR) - Spoločnosť Boeing po sérii porúch, ktoré viedli k sprísneným kontrolám zo strany regulačných orgánov, výrazne obmedzila výrobu. Koncern v utorok oznámil, že v prvom štvrťroku dodal zákazníkom len 66 strojov z produktovej rady 737 Max. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

V prvom štvrťroku 2023 americký výrobca ešte dodal 111 týchto modelov. Celkovo odovzdal Boeing zákazníkom v uplynulom štvrťroku 83 osobných a nákladných lietadiel. Väčšinu zo zvyšných dodávok, konkrétne 13 lietadiel, tvoril diaľkový model 787 Dreamliner.

Boeing zasiahli viaceré problémy vrátane incidentu z januára tohto roka, keď uprostred letu vypadol panel z trupu lietadla Boeing 737 MAX 9 spoločnosti Alaska Airlines. Nikto sa vážne nezranil, ale lietadlo bolo nútené núdzovo pristáť s otvorom v kabíne.

Boeing čelil otázkam aj pre niekoľko ďalších incidentov vrátane požiaru motora Boeingu 747 krátko po štarte z Floridy v januári. Začiatkom marca muselo lietadlo Boeing 777, smerujúce do Japonska, núdzovo pristáť krátko po štarte zo San Francisca, keď mu spadlo koleso a dopadlo na letiskové parkovisko a poškodilo niekoľko áut.

Federálny úrad pre letectvo (FAA) v USA dal minulý mesiac Boeingu 90 dní, aby prišiel s plánom na riešenie problémov s kontrolou kvality. Spoločnosť zatiaľ nesmie rozširovať výrobu radu 737 Max. Výroba širokotrupých lietadiel z radu 777 sa zastavila, pretože Boeing potrebuje dodatočne kapacity na splnenie požiadaviek regulátora.