Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

F. Imrecze sa chce kvôli podvodom stretnúť s predstaviteľmi OLAF-u

Na archívnej snímke prezident finančnej správy František Imrecze. Foto: TASR - Marko Erd

Prezident finančnej správy podčiarkol, že EK nevedie voči SR žiadne konanie a ani od nej nevymáha žiadne peniaze. Slovensko však vedie s EÚ diskusiu o probléme tzv. podhodnocovania tovaru.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Prezident finančnej správy (FS) SR František Imrecze sa vo veci colných podvodov pri podhodnocovaní hodnoty čínskeho textilu v hodnote približne 300 miliónov eur chce stretnúť s najvyššími predstaviteľmi Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF). Imrecze to v utorok oznámil na brífingu.

"Inicioval som dnes stretnutie s najvyšším predstaviteľom OLAF-u, kde si chcem zladiť stanoviská OLAF-u z hľadiska metodológie výpočtu dodatočnej hodnoty cla a naše reakcie, ako aj dohodnúť sa na ďalšom postupe v spoločnom dialógu," priblížil Imrecze.

Opätovne zdôraznil, že dialóg medzi slovenskou finančnou správou a OLAF-om nie je ukončený. "Nemyslím si, že bude ukončený v horizonte týždňov. Verím, že bude ukončený v horizonte mesiacov. Chcem len povedať, že budem veľmi aktívny v tom, aby dialóg skončil čo najskôr a s čo najlepším výsledkom pre Slovenskú republiku. Naším cieľom je, aby SR nedoplatila žiadne dodatočné clo Európskej komisii (EK). Proces s EK je samostatný proces, ktorý začne až potom, ako bude ukončený dialóg s OLAF-om," dodal v utorok Imrecze.

Prezident finančnej správy opäť na brífingu podčiarkol, že EK nevedie voči SR žiadne konanie a ani od nej nevymáha žiadne peniaze. Slovensko však vedie s EÚ diskusiu o probléme tzv. podhodnocovania tovaru dovážaného do EÚ z krajín mimo Európy.

OLAF podľa Imreczeho určil na prelome rokov 2014 a 2015 metodiku, ako stanovovať colnú hodnotu colne rizikového tovaru, akým je textil a obuv z Ázie, najmä z Číny. Na základe tejto metodiky však podľa Imreczeho OLAF vyčíslil štátmi EÚ nevymožené clo aj za predchádzajúce dva roky, keď metodika neplatila. SR takýto postup odmieta. "My nemienime akceptovať to, že by sme mali tento colný dlh zaplatiť, a budeme sa o svoju pravdu biť všetkými možnými nástrojmi," zdôraznil 10. septembra Imrecze.