Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Kia uzavrela s odborármi rokovanie o dodatku ku kolektívnej zmluve

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nová zmluva zaručuje výrobným zamestnancom spoločnosti v tomto roku rast taríf v priemere o 75 eur.

Teplička nad Váhom 17. apríla (TASR) – Spoločnosť Kia Motors Slovakia (KMS) uzavrela v utorok s miestnou odborovou organizáciou ZO OZ KOVO Kia Žilina vyjednávanie o mzdovom dodatku ku kolektívnej zmluve. Nová zmluva bude platiť dva roky. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Jozef Bačé.

Nová zmluva zaručuje výrobným zamestnancom spoločnosti v tomto roku rast taríf v priemere o 75 eur. "V roku 2019 im vzrastie základná mzda o ďalších 80 eur. Zvýši sa aj hodinové mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu na 1,30 eura v tomto a 1,50 eura v budúcom roku. Aj vďaka tomu sa príjem výrobných zamestnancov po započítaní bonusov a príplatkov zvýši v roku 2018 priemerne o 107 eur mesačne a v budúcom roku dokonca o 113 eur," doplnil Bačé.

Základnej organizácii OZ KOVO Kia Žilina sa podľa jej predsedu Miroslava Chládeka podarilo v tomto roku vyrokovať podobný výsledok ako v roku 2017. "Okrem rastu základnej mzdy a vyššieho príplatku za prácu v noci získajú zamestnanci pracujúci v spoločnosti dlhšie ako päť rokov deň dovolenky navyše. Na takéto kompromisné riešenie sporu v kolektívnom vyjednávaní sme dostali mandát od členskej základne členskej schôdzi v nedeľu (15.4.). Verím že konečná podoba dohody bude uspokojivá aj pre ostatných zamestnancov KMS, ktorých naša organizácia zastupuje v kolektívnom vyjednávaní," zhodnotil rokovania Chládek.

"Sme radi, že po mesiacoch zložitého vyjednávania sa obom stranám podarilo dospieť k dohode, ktorá je prijateľná pre zamestnávateľa aj pre zástupcov zamestnancov. Našim pracovníkom zabezpečí nadpriemerný rast miezd a spoločnosti umožní plánovanie v dlhšom než jednoročnom horizonte. V situácii, kedy KMS spúšťa výrobu nového kľúčového modelu, a zároveň celý trh čelí poklesu záujmu zákazníkov o autá s naftovými motormi, je táto dohoda pre obe strany veľmi dôležitá. Na jednej strane umožňuje spoločnosti zabezpečiť budúcnosť závodu v prostredí rastúcej konkurencie, na strane druhej ponúka zamestnancom stabilitu a istotu nadštandardného rastu miezd," uviedol prezident a výkonný riaditeľ CEO spoločnosti Dae-Sik Kim.

KMS podľa jej hovorcu dodrží slovo a v tomto roku posunie do vyšších tarifných tried služobne najstarších zamestnancov. "Mzda zamestnancov, ktorí budú presunutí do vyššej platovej triedy, porastie nad rámec dohodnutej valorizácie mzdy. Počas nasledujúcich dvoch rokov sa zvýši aj mzda pracovníkov v administratíve. Tí si polepšia v priemere o 7 % v aktuálnom roku, ako aj v roku 2019. Obe strany sa zároveň dohodli, že zo sociálneho fondu bude všetkým zamestnancom poskytnutá vianočná poukážka v hodnote 100 eur v roku 2018 aj 2019," dodal Bačé.

Priemerná mzda výrobného zamestnanca spoločnosti Kia Motors Slovakia podľa januárových informácií dosiahla v minulom roku 1458 eur."Uvedená suma zahŕňa základnú mzdu, jednotlivé príplatky, vrátane príplatkov za prácu nadčas, letný a vianočný bonus, ako aj koncoročný bonus za dosiahnutie výrobného cieľa. Rozdiel medzi priemernou mzdou vo výrobnom závode a v žilinskom regióne každým rokom narastá, pričom v minulom roku dosiahol už viac ako 440 eur," doplnil vtedy hovorca KMS Jozef Bačé.

Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovali ho v rokoch 2004 až 2006. Výrobu automobilov, ako aj motorov pre osobné autá, spustili v decembri 2006. Na Slovensku v súčasnosti Kia zamestnáva viac ako 3800 ľudí. Vyrába modely Kia cee’d v dvoch karosárskych úpravách – päťdverový cee’d, Sportswagon, športovo-úžitkový Kia Sportage a rodinné MPV Kia Venga. Od začiatku sériovej výroby opustilo brány závodu už viac ako tri milióny vozidiel a vyše 4,5 milióna motorov.