Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rezort hospodárstva odstúpil od MEMORANDA s EUROPEAN URANIUM RESOURCES

Na archívnej snímke Peter Žiga Foto: TASR/Michal Svítok

Formálne odstúpenie od memoranda podľa ministra hospodárstva prispeje k tomu, aby sa táto téma úplne zbytočne a nezmyselne prestala politicky zneužívať a zneisťovať verejnosť.

Bratislava 23. januára (TASR) - Ministerstvo hospodárstva (MH) SR odstúpilo od Memoranda o porozumení v energetickom sektore so spoločnosťou European Uranium Resources z konca roka 2012. Informoval o tom v utorok šéf MH SR Peter Žiga po stretnutí s primátorom mesta Košice Richardom Rašim (obaja Smer-SD).

Pripomenul, že ešte v novembri minulého roka požiadal primátor ministra o zrušenie tohto memoranda, čím by nadviazali na spoločné a zásadné aktivity proti ťažbe uránu pri Košiciach.

"A keďže som od začiatku proti ťažbe uránu pri Košiciach, rozhodol som sa pánovi primátorovi vyhovieť a ako minister hospodárstva som od tohto memoranda dnešným dňom odstúpil," povedal na brífingu Žiga.

V prípade memoranda išlo podľa Žigu o právne nezáväzný dokument, ktorý ministerstvo hospodárstva aj pre zásadné zmeny zákonov v súvislosti so zákazom ťažby rádioaktívnych látok dlhodobo považovalo za bezpredmetné a nevykonateľné. "Dôkazom je, že v projekte sa nepokračovalo," informoval ďalej minister.

Raši rozhodnutie MH SR privítal. "Vyzval som na zrušenie tohto dokumentu, ktorý dnes už nemá opodstatnenie. Potom, čo sme ešte spolu s pánom ministrom v minulom volebnom období presadili zákaz ťažby uránu bez súhlasu obyvateľov v referende, ide o dôležitý signál a potvrdenie pre Košičanov, že pokračujeme v našom úsilí o ochranu životného prostredia a sme zásadne proti ťažbe," dodal primátor Košíc.

Formálne odstúpenie od memoranda podľa ministra hospodárstva prispeje k tomu, aby sa táto téma úplne zbytočne a nezmyselne prestala politicky zneužívať a zneisťovať verejnosť. "Je to jasný symbolický odkaz do Košíc a na východné Slovensko, že sa proti vôli obyvateľov žiadne rádioaktívne látky ťažiť nebudú," zdôraznil Žiga.

Memorandum o porozumení a spolupráci v energetickom sektore medzi rezortom hospodárstva a firmou European Uranium Resources podpísal v decembri 2012 exminister hospodárstva Tomáš Malatinský a týkalo sa potenciálneho využitia ložiska v lokalite Kurišková-Jahodná.

Súčasný minister hospodárstva Peter Žiga dodal, že sa v minulosti jasne postavil proti ťažbe uránu pri Košiciach. Pripomenul, že v roku 2014 ako minister životného prostredia, spolu s primátorom Košíc a poslancom Národnej rady SR Richardom Rašim, presadil zákaz ťažby rádioaktívnych nerastov, a teda aj uránu bez súhlasu obyvateľov v referende. Rezort životného prostredia pod jeho vedením po 10 rokoch nesúhlasil s predĺžením prieskumného územia Kurišková-Jahodná.